«Én feilvurdering unna ny Gaza-krig»

En fjerde Gaza-krig rykker stadig nærmere, skriver Anna Ahronheim i Jerusalem Post.

Det israelske forsvaret er forberedt på nye og voldelige protester langs Gaza-grensen tirsdag. (Foto: IDF Spokesperson)
Siden 30. mars 2018 har det pågått demonstrasjoner og voldelige opptøyer langs grensen mot Israel. (Foto: IDF)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Med høsten sakte men sikkert er på vei rykker en fjerde krig mellom Israel og Hamas stadig nærmere, skriver Anna Ahronheim i avisen Jerusalem Post. Nylig bestemte IDF-sjef Gadi Eisenkot at det skulle sendes forsterkninger til Gaza-grensen, for å hindre infiltrasjoner fra Gazastripen og inn i Israel.

Forsterkningene inkluderte skarpskyttere, infanteri og pansrede styrker. IDF har også utplassert rakettforsvaret Iron Dome i sør på grunn av frykt for nye granat- og rakettangrep fra Hamas og andre terrororganisasjoner på Gaza.

Beslutningen om å forsterke vaktholdet langs grensen ble tatt etter nye og mer voldelige opptøyer langs Gaza-grensen. Hver fredag i 29 uker har tusenvis av palestinere strømmet til grensen mot Israel. Forsvaret er bekymret for en mulig eskalering og at situasjonen kan komme ut av kontroll. Opptøyene er enda mer voldelige nå enn da de startet i mai.

«Interne utfordringer på Gazastripen, spesielt den humanitære situasjonen, som stadig kommer nærmere kokepunktet, tilspisser situasjonen. I tillegg, etter at USA kuttet alle overføringer til UNRWA, har arbeidsledigheten økt til over 40%, sykehusene er i ferd med å gå tom for drivstoff og forsyninger og innbyggerne har bare strøm seks timer om dagen», skriver Ahronheim.

En israelsk brannmann forsøker å slokke flammene. (Foto: Ofer Levy/Facebook)
Store områder i Sør-Israel er svidd av etter å ha blitt påsatt av terrorister på Gazastripen. (Foto: Ofer Levy/Facebook)

3. oktober skrev den britiske avisen The Telegraph at ifølge Hamas-leder Yahya Sinwar er terrorgruppen ute etter en langvarige våpenhvile med Israel. I bytte mot at blokaden blir opphevet vil Hamas og andre palestinske fraksjoner angivelig stanse brannene og rakettangrepene fra Gazastripen.

Det siste året har over 430 granater og raketter truffet Israel. Det er en kraftig økning i forhold til tidligere år. I 2017 traff 31 raketter israelsk territorium, mens tallet var 15 i 2016.

Ifølge artikkelen til The Telegraph er Sinwar «trygg» på at en våpenhvile-avtale kan bli inngått innen midten av oktober. Hvis ikke vil Hamas, som de også tidligere har truet med, «forårsake kaos» langs grensen mot Israel.

Egypt har i flere måneder vært mellomledd i forhandlingene mellom Israel og Hamas, men foreløpig uten at det er kommet til noen enighet.

De siste ukene har protestene langs grensegjerdet økt i intensitet og det er blitt kastet improviserte bomber og granater mot de israelske soldatene som vokter grensen. Bare under protestene fredag 28. september alene ble det kastet over 100 sprengladninger mot soldatene.

«I tillegg har flere titalls palestinere klart å infiltrere israelsk territorium ved å klippe seg gjennom grensegjerdet med vinkelslipere. De har gjort skader på utstyret som forsvaret bruker til å lager en underjordisk barriere [mot tuneller fra Gaza]. Andre som har lykkes med å infiltrere Israel har gjort skader på militære anlegg», skriver Jerusalem Post-kommentatoren.

Palestinere på Gazastripen forsøker å rive ned sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)a
Palestinere på Gazastripen forsøker å ødelegge sikkerhetsbarrieren mellom Gaza og Israel. (Foto: IDF)

Selv om ingen av infiltrasjonene har ført til israelske dødsfall, har en soldat blitt drept av skarpskyttere fra Gazastripen. I tillegg har en rekke soldater blitt skadet i eksplosjoner og andre alvorlige hendelser.

«I juli, etter en oppblussing av konflikten hvor det ble skutt over 200 granater og raketter mot Israel, ble det rapportert om at Israel hadde gitt et ultimatum til Hamas via egyptiske mellommenn: Hvis terroristregimet ikke stoppet å sende brannbomber over grensen, så ville Jerusalem iverksette en militæroffensiv», skriver aviskommentatoren.

Tre måneder senere sendes det fortsatt brannbomber over grensen. Noen av ballongene og dragene som sendes over grensen har også hatt med seg sprengladninger. Israel har foreløpig ikke fulgt opp trusselen sin.

«Likevel er både innbyggerne på Gazastripen og israelerne bekymret over at situasjonen er veldig lik opptakten til forrige konflikt, Operation Protective Edge i 2014. En liten feilberegning kan føre til en ny dødelig krig. Bare at denne gangen vil den ikke være på sommeren», avslutter Ahronheim.

En rakett landet inne i et boligområde i byen Sderot. (Foto: Det israelske politiet)
Flere hundre raketter har truffet Israel i år. I sommer ble et bolighus i Sderot truffet. 4 personer ble skadet. (Foto: Politiet)
Forrige artikkelBudskap i ny norsk barnefilm: Palestinerne bør få lov til å gjøre slutt på Israel
Neste artikkelArabernes terrorkrig mot jøder begynte lenge før Israel ble opprettet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.