Israel risikerer trefrontskrig i 2019

Kan havne i krig med Hamas, Hizbollah og Iran på likt, ifølge sikkerhetsstudie.

Fallskjermjegere deltar i en øvelse hvor scenarioet er krig mot Hizbollah i august 2018. (Foto: Det israelske forsvaret)
Fallskjermjegere deltar i en øvelse hvor scenarioet er krig mot Hizbollah i august 2018. (Foto: Det israelske forsvaret)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Israel kan havne i militære konflikter på tre forskjellige fronter – Syria, Libanon og Gazastripen – på samme tid i 2019, ifølge Institutt for nasjonale sikkerhetsstudiers (INSS) årlige vurdering av Israels sikkerhetssituasjon.

«De tre hovedfrontene er: Syria, Libanon og Gazastripen. Situasjonen er spent på alle disse stedene. Til tross for gjensidig avskrekking mellom partene, så er det potensiale for at situasjonen vil eskalere, som kan føre til en full krig på tre fronter. Israel burde være forberedt på dette scenariet», skriver INNS i vurderingen som er sendt til Israels president Reuven Rivlin.

Blant scenarioene som skisseres i sikkerhetsvurderingen er en trefrontskrig som innebærer at det israelske forsvaret står overfor store militære styrker ved Israels nordlige grense: Soldater fra Iran, Hizbollah og Bashar Assads syriske regime. Den potensielle krigen ved den nordlige grensen er den største trusselen Israel står overfor i de kommende årene, ifølge INSS.

Iran har allerede uttalt at de nesten ikke kan vente med å få kriget mot Israel. Samtidig er faren høy for en ny konflikt med Hamas i sør i 2019.

«Selv om det er mange faktorer som bidrar til denne frykten, så er det tre hovedgrunner: En forverret sosioøkonomisk situasjonen, sanksjoner mot Hamas fra den palestinske presidenten Mahmoud Abbas og sprekkdannelser i Israels avskrekking, som ble oppnådd i Operation Protective Edge i 2014».

For å forhindre den islamske republikken Iran i å forankre seg i Syria har Israel gjennomført utallige raids i nabolandet. Nå er Iran i ferd med å flytte mye av ressursene inn i Libanon og Irak, som gjør at Israel må tenke nytt. At Russland forsyner Syria med militært utstyr, som moderne antiluftskyts, er også med på å svekke Israels evne til å stanse Irans forankring i Syria.

«Irans militære prosjekt i Libanon og Irak, i tillegg til Russland restriksjoner på israelsk aktivitet i Syria, vil enten tvinge fram en endring i Israels modus operandi, eller føre til at Israel må ha en annen tilnærming som håndterer trusselen effektivt uten at det ender i en full krig», skriver instituttet.

Se Conrad Myrland prate om situasjonen i Syria på MIFFs sending:

Forrige artikkelNorges svømmeforbund må drukne Malaysias varslede diskriminering av israelere
Neste artikkelIsrael bidro til å redde livet til PA-president Mahmoud Abbas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Bjarte Bjellås ble journalist i MIFF fra 1. januar 2017. Etter journaliststudier jobbet han i Fædrelandsvennen og Vennesla Tidende.