Kristin Halvorsens ensidige tilbaketrekning

Det er lenge siden finansminister Kristin Halvorsen (SV) sluttet å kjøpe israelske varer, sier hun til Dagbladet. Sist torsdag truet hennes boikott-oppfordring med å skape en diplomatisk krise for Norge i forholdet til Israel og USA.

Det er lenge siden finansminister Kristin Halvorsen (Sv) sluttet å kjøpe israelske varer, sier hun til Dagbladet. Sist torsdag truet hennes boikott-oppfordring med å skape en diplomatisk krise for Norge i forholdet til Israel og USA.

For å avverge følgene av Halvorsens utspill, sendte utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) allerede samme dag brev til Israels utenriksminister Silvan Shalom med kopi til USAs utenriksminister Condoloeezza Rice.

– Sosialistisk Venstreparti har gått inn for en forbrukerboikott [av Israel] i mange år. […] Arbeiderpartiet og Senterpartiet går sterkt imot enhver form for boikott av Israel, skriver Støre.

Statsminister Jens Stoltenberg gjorde det samtidig klinkende klart at boikott av israelske varer ikke er Norges offisielle politikk.

 

Ensidig tilbaketrekning
Fredag beklaget Halvorsen sitt utspill på tv og foran hele regjeringskollegiet, skriver DagbladetTilbaketrekningen er imidlertid ensidig. Halvorsen ser fortsatt ikke ut til å innse hvor dum og umoralsk en Israel-boikott egentlig er, og går ikke tilbake verken på sin private eller partiets boikott av den jødiske staten.

Slik uttrykte Halvorsen seg på NRK TV i nyhetssendingen fredag ettermiddag: “Jeg burde ikke som finansminister ha tatt til orde for en politikk som det ikke er flertall for i regjeringen.”

Noen timer senere sa hun følgende til TV2: “Det er ikke overraskende hva som er SVs syn i disse spørsmålene, men når jeg er finansminister, må jeg holde meg til det som er regjeringens politikk. Jeg som finansminister burde ikke ha uttalt meg om temaet, og jeg skjønner at slikt skaper utrygghet og forvirring.”

I det som omtales som en “uforbeholden beklagelse” kom det ikke frem noe som endrer Kristin Halvorsens fundamentale ønske om Israel-boikott. “Mitt og SVs mål er at norske forbrukere velger bort varer og tjenester fra Israel og gjør andre valg i butikkene”, sa hun i den første Dagbladet-artikkelen. Det er sitater som det er “vanskelig å vri seg vekk fra”, kommenterer VGs journalist Eirik Mosveen.

Mandag gikk et enstemmig sentralstyre i SV inn for å fortsette boikottaksjonen mot israelske varer. SV-leder Kristin Halvorsen “skal slippe å fronte saker der SVs politikk går på tvers av det den rødgrønne regjeringen går inn for”, skriver NTB.

Reaksjonene
I følge VGs kilder skapte Halvorsens boikott-utspill storm i Utenriksdepartementet og Statsministerens kontor. I krisemøter ble boikotten sammenlignet med nazistiske slagord skrevet på jødiske butikker i Berlin. Krisestemningen etter utspillet ble ytterligere forsterket av Israels statsminister Ariel Sharons hjerneslag.

Halvorsens utspill høstet også sterk kritikk fra opposisjonen på Stortinget.

– Halvorsen har sørget for at Norges muligheter til å være med i fredsprosessen i Midtøsten er svekket. Norges deltakelse i arbeidet for fred og forsoning har fått et skudd for baugen. For å være med kreves det tillit hos begge parter, sa Høyre-leder Erna Solberg til NTB.

– Beklagelsen bøter en del på skaden som er skjedd, men uttalelsen vil fortsatt klebe ved henne, sier Frp-leder Carl I. Hagen.

AUF-leder snur
Utenriksministeren politiske rådgiver, AUF-leder Gry Larsen, har også gjort tilbaketrekning i boikott-spørsmålet. Tidligere har hun “kjempet en intens kamp mot Israel og gitt kraftfull støtte til boikott av israelske varer”, skriver VG. Nå “står hun hundre prosent bak Regjeringens politikk, og den linjen er at israelske varer ikke skal boikottes”. Nestleder i AUF, Martin Henriksen, sier at AUF fortsatt støtter boikott.

Forrige artikkelVokste 5,2 prosent i 2005
Neste artikkelDet kan gå dagevis før vi vet skadenes omfang
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.