– Israel skal ha “forsvarbare grenser”

- Norge støtter aktivt Israels rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor forsvarbare grenser, skriver Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

– Norge støtter aktivt Israels rett til å leve i fred og sikkerhet innenfor forsvarbare grenser, skriver Norges utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap).

Erklæringen ble sendt til Israels utenriksminister Silvan Shalom torsdag 5. januar 2006, samme dag som finansminister Kristin Halvorsen gikk ut med oppfordring til boikott av Israel.

I Utenriksdepartementet fryktet man at Halvorsens utspill kunne skade de diplomatiske forbindelsene med Israel og USA. Det ble derfor reagert raskt.

 

“Forsvarbare grenser”
I brevet fra Støre til Shalom legger den norske regjeringen seg “tett opp til Israels syn på hva som skal være statens grenser”, analyserer Dagbladet. “Begrepet «forsvarbare grenser» er en gjenganger i Israels argumenter imot å trekke seg tilbake til grensen – den grønne linjen – fra tida før okkupasjonen av Vestbredden, Gaza og Golanhøydene i 1967″, skriver avisen.

Det er riktig at Israel har brukt Vestbreddens og Golanhøydenes militærstrategiske betydning som et argument i forhandlinger om landområdene. Israel “rett til å leve i fred innenfor sikre og anerkjente grenser fri fra trusler og voldshandlinger”, ble også anerkjent i FN-resolusjonen 242 fra 1967. Heller ikke den gang krevde verdenslederne som stod bak ordlyden i resolusjonen en fullstendig tilbaketrekning fra områdene som var vunnet i forsvarskrig.

Israel ønsker å løse grensespørsmålet for Vestbredden i forhandlinger med en palestinsk fredspartner. Etter at administrasjonen av de store palestinske byene var avsluttet (1995) og Israel tilbød tilbaketrekning fra hele Gaza-stripen og ca. 95 prosent av Vestbredden (2000/01), startet palestinerne den dødelige terrorkrigen al-Aqsa Intifadaen.

I det dominerende sentrum, og på den moderate høyresiden av israelsk politikk, er det få som finner en palestinsk partner som vil tilby en ekte fred. Derfor går flere inn for ensidige tiltak og forsvarstiltak på omstridte landområder, som for eksmpel ved tilbaketrekningen fra Gaza-stripen og sikkerhetsbarrieren på Vestbredden.

Også de største partiene på israelsk venstreside (Ap og Meretz-Yahad) går inn for grensejusteringer i forhold til grønne linjen, og det er stor politisk oppslutning om sikkerhetsbarrierens trasé. Israelsk venstreside argumenterer for grensejusteringer delvis på grunn av de store bosetningsblokkene og delvis på grunn av enkelte områders strategiske betydning i en eventuell ny storkrig.

Porten til Midtøstens gjengivelse av utenriksminister Støres brev er hentet fra Dagbladets faksmile av de offisielle brevene.

Brevet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til Israels utenriksminister Silvan Shalom

Brevet fra utenriksminister Jonas Gahr Støre til USAs utenriksminister Condoleezza Rice

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelVokste 5,2 prosent i 2005
Neste artikkelDet kan gå dagevis før vi vet skadenes omfang
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise