“Steiner store nok til å drepe”

Sannheten om palestinske steinkastere kom frem til slutt: Deres angrep kan være livstruende dersom de ikke blir holdt tilbake.

VG Netts forside 8. februar 2006 klokken 17.45. Hovedsaken er en reportasje fra palestineres angrep på observatørstyrken i Hebron.

Sannheten om palestinske steinkastere kom frem til slutt: Deres angrep kan være livstruende dersom de ikke blir holdt tilbake.

Det var VG Nett som onsdag 8. februar avslørte hvilken trussel steinkastere kan utgjøre. “Steinene var store nok til å drepe”, forkynte tittelen på nettstedets toppsak.

 

Nordmenn ble angrepet
Bakgrunnen for VG Netts oppslag var angrepet på den internasjonale observatørstyrken i Hebron (TIPH). 21 norske tjenestemenn var i byen da 300 rasende palestinske ungdommer kom for å markere sin vrede mot Muhammed-tegningene som er publisert i Europa.

– Det var en organisert mobb som overmannet politivaktene utenfor. De gikk helt amok. Det var ganske ekkelt å oppleve, sier presseansvarlig for TIPH-styrken, norske Gunhild Forselv (29), til VG Nett.

– Det var ganske alvorlig. De kastet stein hvor det var folk i vinduene, og steinene som kom susende inn var store nok til å skade eller drepe, la Forselv til.

 

Israelere blir angrepet
Rapportene om nordmennenes opplevelser i Hebron ville vekket gjenkjennelse hos tusenvis av unge israelere som også har stått overfor livstruende palestinske steinkastere.

I likhet med observatørstyrken [som brukte italienske politimenn til å true med batonger], har israelske soldater vært nødt til å demonstrere makt i sitt selvforsvar mot steinkasterne.

Det er imidlertid noen forskjeller på angrepet mot observatørstyrken og steinkaster-angrepene som var typiske i den siste intifadaens første år:

De organiserte palestinske “mobbene” angrep nesten utelukkende små militære utposter med svært få soldater. Barn fikk fri fra skolen for å delta i angrepene.

Væpnede menn deltok ofte i steinkaster-angrepene og skjøt mot de israelske soldatene. I tillegg ble det gjerne brukt brannbomber.

De unge vernepliktige israelerne manglet ofte bygninger å søke skjul i.

Les artiklene:
Dette er Arafats barnekrigs-strategi
En typisk intifada-episode

Sist, men ikke minst, har israelerne sjelden opplevd at de palestinske steinkaster-angrepene er fremstilt i europeisk presse som de drapsforsøk de ofte har vært.

Det hører med til historien at de norske observatørene måtte evakueres til sikkerhet i Israel, “godt beskyttet av israelske soldater”.

Forrige artikkelHar nådd israelske avislesere
Neste artikkelKassam-rakett landet nær “strategisk installasjon”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.