En sammenligning av to demonstrasjoner

Mandag ettermiddag blir det avholdt to forskjellige demonstrasjoner i Oslo sentrum. Utenfor Stortinget samler MIFF Oslo Israel-vennene under parolene “Hamas – NEI til terror” og “Hamas – JA til anerkjennelse av Israel”. Utenfor Utenriksdepartementet samler Palestinakomiteen seg under parolene “La flyktningene vende tilbake!” og “Ikke isoler den palestinske regjeringa”. Den første demonstrasjonen går imot terror og […]

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Mandag ettermiddag blir det avholdt to forskjellige demonstrasjoner i Oslo sentrum.

Utenfor Stortinget samler MIFF Oslo Israel-vennene under parolene “Hamas – NEI til terror” og “Hamas – JA til anerkjennelse av Israel”.

Utenfor Utenriksdepartementet samler Palestinakomiteen seg under parolene “La flyktningene vende tilbake!” og “Ikke isoler den palestinske regjeringa”.

Den første demonstrasjonen går imot terror og krever anerkjennelse av jødenes stat.

Den andre demonstrasjonen går inn for politisk og økonomisk samarbeid med en regjering som ledes av en terrororganisasjon og reiser krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat.

Parolene fra de to motpartene gjenspeiler deler av kjernen i Midtøsten-konflikten. Vi vil her gi lenker til bakgrunnsartikler om parolene.

“Hamas – NEI til terror”
Israel har, med klar støtte fra det internasjonale samfunnet, satt terrorbekjempelse som et hovedkrav til de palestinske myndighetene. Dette kravet er ikke innfridd, verken under Yasser Arafat eller Mahmoud Abbas. Med Hamas i regjering ser det mindre sannsynlig ut enn noen gang før.

– Det vil aldri komme en dag når noen palestiner blir arrestert på grunn av sin politiske tilknytning eller fordi han kjemper mot okkupasjonen, sa Hamas sin innenriksminister Said Seyam til nyhetsbyrået Reuters i mars. Hamas stanser ikke med det, de vil også koordinere de militante sine operasjoner.

– I fremtiden vil samtaler med de ulike gruppene dreie seg om mekanismene, omfanget og timingen [av angrep], sa Seyam.

Les mer:
Hvilke signaler har Hamas gitt etter valget?

“Hamas – JA til anerkjennelse av Israel”
– Hamas vil aldri anerkjenne Israel, sa Hamas-leder i eksil, Khaled Mashaal, på en pressekonferanse i Teheran i april.

– Israel kan ikke anerkjennes. Vårt mål må være å etablere en palestinsk stat fra Jordan-elven til Middelhavet, sa Hamas-lederen Mahmoud al-Zahar da han overtok som utenriksminister.

Les mer:
Hvilke signaler har Hamas gitt etter valget?
Grunnloven til Hamas

“La flyktningene vende tilbake!”
Dette var målet for palestinernes terrorkrig fra år 2000. Yassir Arafat startet ikke intifadaen som et svar på israelsk okkupasjon, men på tross av at Israel var kommet med bindende tilbud om å gjøre slutt på denne okkupasjonen og tillate en palestinsk stat i bytte for en varig fred. Hamas og Fatah har som mål å tvinge gjennom returrett for 1948-flyktningene og deres etterkommere. Til sammen dreier det seg om mellom fire og seks millioner mennesker.

En slik rett for palestinske flyktninger, vil føre til at Israel opphører som jødisk stat – araberne blir i flertall.

Les mer:
Flyktninger i Midtøsten

“Ikke isoler den palestinske regjeringa”
Nesten hele den vestlige verden har brutt kontakten med Hamas-regjeringen etter valget. Palestinakomiteen oppfordrer til politisk og økonomisk samarbeid med en terrororganisasjon som har følgende kjerneinnhold i sin grunnlov:
Islam vil eliminere Israel.
Hamas’ kamp “mot jødene er ekstremt omfattende og alvorlig”.
Den islamske motstandsbevegelsen (Hamas) er en del av det muslimske brorskap. Charteret omtaler dette som den største islamske bevegelse i moderne tid.
Hamas er en palestinsk bevegelse, lojal til Allah.
Hamas ønsker å reise Allahs banner på hver tomme jord av Palestina.
Den jødiske staten er etablert på islams landområde, og ingen politisk leder har derfor rett til å inngå fred med Israel.
Grunnloven til Hamas
Temaside om Hamas

 

Forrige artikkelTenåring fra Florida “ideelt mål”
Neste artikkelPlanla drap på Mahmoud Abbas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.