Israel-venner ble angrepet i Oslo

- Terror kan aldri legitimeres uansett formål, sa lagtingspresident Inge Lønning. (Alle foto: Kenneth O. Bakken)

En norsk-jødisk kvinne ble angrepet av en mann med utenlandsk opprinnelse under MIFF-demonstrasjonen mot Hamas mandag ettermiddag.

– Dette sier mer om dem enn det gjør om oss. Vi vil bare ha en anerkjennelse av Israel, kommenterte MIFF Oslos leder Knut Marius Gaarder overfor NRK Dagsnytt.

Les en sammenligning av de to forskjellige demonstransjonene som ble avholdt i Oslo mandag kl. 17

Kvinne slått i ansiktet
Angrepet mot de fredelige demonstrantene ble forsøkt anmeldt til politiet, men de nektet å ta imot anmeldelsen mandag kveld. Kvinnen ble bedt om å komme tilbake tirsdag morgen på grunn av tidspress.

Mens folkemengden på godt over 300 mennesker gikk i tog fra Eidsvolls plass til Youngstorget, gikk mannen til angrep, i følge øyenvitner.

Han brøt inn i toget, rev skiltet kvinnen bar på ut av hendene hennes og slo etter henne. I det han tok fra henne skiltet traff det rett i ansiktet på en kvinne i 80-årsalderen, som også deltok i demonstasjonen. Han slo så kvinnen i ansiktet før han trakk seg tilbake.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Mannen skal være i tredveårene, mens den jødiske kvinnen er 38 år. Det var også hun som forsøkte å anmelde saken til politiet. Ingen av ofrene skal ha fått fysiske skader.

– Jeg kommer til å anmelde denne saken, og sørge for at han blir straffet, sier kvinnen til VG Nett. Av hensyn til egen sikkerhet ønsker hun ikke å stå frem med navn.

Lite politi
Det var lite politi å spore under demonstrasjonen og Gaarder stiller også spørsmålstegn med hvordan de kunne tillate noe slikt å skje i et land med ytringsfrihet. De 14 demonstrantene som avholdt en mindre demonstrasjon mot Hamas utenfor UDs kontorer tidligere på dagen, hadde beskyttelse fra opptil flere uniformerte politimenn, i følge VG Nett. MIFF hadde ingenting med denne demonstrasjonen å gjøre.

– Fornøyd
En mengde Israel-venner møtte frem til demonstrasjon rundt kvart på fem. Mange hadde tatt med med blå og hvite ballonger. Paroleskilter var også produsert for anledningen, med påskrifter som “Hamas – stopp terroren!” og “Hamas – anerkjenn Israel!”

Det var Gaarder og MIFF Oslo som stod i bresjen for aksjonen. I forkant hadde han sagt seg fornøyd dersom 200 mennesker møtte fem, men det viste seg at tallet ble mer enn 50 prosent høyere enn antatt.

– Jeg er veldig fornøyd med arrangementet. Det er snart 17. mai og på en hverdag er det ikke galt med så mange mennesker, mener Gaarder.

– Selvmordsbombing ikke martyrium
Gaarder åpnet demonstrasjonen utenfor Stortinget og understreket hovedparolene: “Hamas – nei til terror, ja til anerkjennelse av Israel.” Deretter holdt lagtingspresident Inge Lønning (h) kveldens første appell. Han var klar på hvordan han mener den norske regjeringen bør behandle den palestinske Hamas-regjeringen.

– Regjeringens budskap til Hamas må være entydig. Det er grunnleggende viktig at verden er samlet om det ene viktige kravet til Hamas: Nemlig at terror aldri kan legitimeres uansett formål, var budskapet til Lønning.

Høyre-politikeren kommenterte et sitat han hadde lest av den norske muslimen Trond Ali Lindstad: “Det er fullt ut legitimt med martyrium, så lenge saken er så god som den palestinske sak.”

– Vi kan ikke akseptere denne vridningen av begreper. Å sprenge seg selv og tilfeldig forbipasserende i luften kan ikke betegnes som martyrium, sa Lønning, som selv har doktorgrad i kristen teologi. Han ville heller ikke akseptere at Hamas nekter å anerkjenne avtaler inngått av tidligere palestinske regjeringer. Hans budskap til terrororganisasjonen var derfor klart:

– En eventuell ny regjering vil møte nye forpliktelser, men det er også et krav at de må holde forpliktelser inngått av den foregående. Ikke lat som om disse avtalene ikke eksisterer.

Anerkjenner ikke Israel
Stortingsrepresentant fra Fremskrittspartiet Ulf Isak Leirstein, holdt også en appell for de fremmøtte. I følge han er det ingen tvil om hva Hamas står for.

– Om du ser på charteret til Hamas fra 1988, så ser du at organisasjonen aldri vil anerkjenne Israel. Du ser også at fredelige midler er uakseptable for dem, sa Leirstein. “Norge må aldri akseptere en slik farlig politikk”, la han til.

– De palestinske myndighetene må godkjenne dialog for å oppnå en varig fredsavtale.

Jan Simonsen (Demokratene) var også møtt frem for å støtte MIFFs aksjon. Han nøler ikke med å si at “Hamas er terrorister” og er imot å sende pengestøtte til en “terror-regjering”.

– Skal man hjelpe palestinerne må man gjøre det slik jeg har gjort og sende 25 prosent av lønnen til en palestinsk familie. Ikke la skattebetalerne betale regningen for penger som går til en terrorregjering, kommenterte Simonsen overfor Miff.no.

Til Youngstorget
Etter appellene inviterte Knut Marius Gaarder de fremmøtte til å gå i tog fra Stortinget ned til Youngstorget. Så godt som alle demonstrantene deltok i marsjen, mens de sang fredssangen “Hevenu Shalom Alechem”.

Vel fremme på Youngstorget fortsetter sangen, til tross for hånlig latter fra selgere i bodene. Lite trengte de å bekymre seg for angrep fra de mange Israel-vennene.

Foran LOs hovedkvarter viste demonstrantene hva de mente om fagorganisasjonens boikott av israelske varer og støtte til Hamas. “LO støtter terror. Boikott Hamas” lød det fra folkemengden, mens noen motdemonstranter i nærheten skrek “boikott okkupanten!”.

De mange helium-ballongene ble sluppet i været, mens Israel-vennene sang Israels nasjonalsang “Hatikvah”. Dette markerte slutten på markeringen som symbolsk nok skjedde på Israels uavhengighetsdag, i følge vestlig kalendersystem.

Gaarder var særlig fornøyd med å få uttrykt avstand mellom Med Israel for fred og organisasjoner som Forum mot Islamisering, som var medarrangør for den mindre demonstrasjonen mandag formiddag. De fremmøtte journalistene fikk møte en offensiv MIFF Oslo-leder.

– Jeg fikk i et intervju med NRK tatt avstand fra organisasjoner som Forum mot Islamisering og det de står for. Det synes jeg er viktig å presisere, sier Gaarder.

Motdemonstrasjon
Samtidig med MIFFs Hamas-demonstrasjon ble det avholdt en motdemonstrasjon ved UDs kontorer. Her protesterte de ca 100 fremmøtte mot at den norske regjeringen nekter å møte Hamas-representanter.

– Jonas Gahr Støre fører en dobbeltmoral når han nekter å samarbeide med Hamas, men likevel velger å møte en israelsk minister som har ytret sitt ønske om å likvidere den palestinske statsministeren, hevder Palestinakomiteens leder Ingrid Natvig, overfor VG Nett.

En av deltakerne var kritiske til boikott av Hamas, men oppfordret selv til boikott av Israel.
– Å boikotte et land vil aldri føre til fred. Tvert om! Denne isolasjonen vil føre til mer desperasjon, og dermed mer vold. Det kan til og med føre til at de vil snu seg til mer ekstremistiske regimer i Midtøsten, som Iran, uttalte demonstrant Jo Skåderud. Samtidig hadde han møtt opp på markeringen med en plakat som hadde påskriftet “boikott Israel”, vitner et bilde tilgjengelig hos nettavisen.

VG skriver i den samme artikkelen om de 750.000 palestinerne som havnet på flukt da Israel ble opprettet. De militære angrepene mot Israel av alle de arabiske nabolandene, eller det faktum at et minst like stort antall jøder måtte flykte fra arabiske land i de påfølgende år, blir ikke nevnt med et ord.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag