– Pressen har skylden

Lørdag 29. juli ble det jødiske gudshuset i Oslo angrepet. - Den norske pressen har skylden for steiningen av synagogen, sier en oppgitt leder i MIFF Oslo, Knut Marius Gaarder (bildet).

Lørdag 29. juli ble det jødiske gudshuset i Oslo angrepet. – Den norske pressen har skylden for steiningen av synagogen, sier en oppgitt leder i MIFF Oslo, Knut Marius Gaarder (bildet).

Rundt klokken 16.00 lørdag ettermiddag ble synagogen til Det mosaiske trossamfunnet angrepet av én eller flere personer. Sannsynligvis var de involverte deltakere fra protestaksjonen mot Israel tidligere på dagen. Demonstranter brente israelske flagg og ropte slagord som «Bomb Tel Aviv» utenfor den israelske ambassaden, i følge VG Nett.

Heldigvis var ingen tilstede i synagogen under steiningen, på grunn av den jødiske sabbaten. Hovedvinduet til synagogen ble imidlertid knust, og det ble også mindre skader på betongveggene.

Gaarder mener angrepet er rasistisk motivert.
– Selvfølgelig er det det. Dette er en sammenblanding av det som er en krigssituasjon i Midtøsten og hva som faktisk er lovlig og fri religionsutøvelse i Norge, av norske jøder. Så er det nok også en begrepsforvirring på gang. Derfor angriper de det som blir ansett som de to synlige bevisene på Israel i Norge: Ambassaden og synagogen.

Det jødiske miljøet i Oslo ser på steiningen som en krenkelse av jødenes gudshus, forteller MIFF Oslos leder, som selv er medlem i trossamfunnet. De kan tydelig merke at antisemittismen i Norge er i fremmarsj.

– Rent fysisk så er Norge selvfølgelig trygt å bo i, med unntak av områder med høy muslimsk bosetning. Men de psykiske påkjenningene og det daglige antisemittiske trykket er økende. Personlig har jeg opplevd fire, fem hendelser bare de siste par månedene. Et synagogemedlem ble slått ned forrige uke. Nå hører en jo antisemittiske utspill relativt daglig, sier Gaarder.

– Det er jo ikke noe uvanlig at det brennes flagg, men selvfølgelig er steiningen av synagogen trist. Det gjør skam på arbeidet som ble lagt ned etter 1945, da de norske jødene returnerte og [det jødiske] samfunnet måtte bygges opp på nytt. Det er en ekkel påminnelse om 1930-tallets Europa, forklarer Knut Marius Gaarder.

Samtidig reagerer Gaarder på at norske jøder blir stilt til ansvar for Israels utenrikspolitikk av anti-israelske krefter i Norge, noe han presiserer at de ikke har noen som helst innflytelse over.
– Man får holde en konfliktsituasjon som hører hjemme i Midtøsten, nettopp i Midtøsten. Faktisk må en forstå at norske jøder verken er ansvarlige for eller har påvirkningskraft til å påvirke Israels utenrikspolitikk, sier Gaarder.

Til slutt retter lokallagslederen i MIFF hard kritikk mot norske medier, som han mener tviholder på en skjev Midtøsten-dekning, på bekostning av sannheten, deres troverdighet og seriøsitet. Dette har påvirket holdningen til konflikten i hele Norge, hevder han.
– Den norske pressen har skyld i dagens angrep på synagogen, mener Gaarder.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Forrige artikkelHizbollah angriper på oppdrag fra Iran
Neste artikkelNasrallah, bomb Tel Aviv!
Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i Med Israel for fred (MIFF). Myrland ble i 2020 kåret av The Algemeiner «topp hundre personer som positivt påvirket jødisk liv» og av Jewish News Syndicates «40 mest innflytelsesrike talsmenn for Israel i sosiale medier». Myrland utviklet nettstedet miff.no på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.

Ingen artikler å vise