Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Visjonen er fred

Venstre vil slutte seg til gratulantenes rekker ved Israels 60-års jubileum, og vi gratulerer også organisasjonen Med Israel for fred med deres jubileum.
Stortingsrepresentant Lars Sponheim, Venstre, skrev denne hilsen i forbindelse med Israels 60-årsdag i mai 2008. Første gang publisert i boken Med Israel for fred i september 2008.

PÅ DISSE ÅRENE har israelerne fra asken av den annen verdenskrig bygget opp sitt eget hjemland. Immigranter fra alle verdenshjørner har tatt med seg både skikker, kompetanse og innsatsvilje til Israel. Resultatet er blitt en dynamisk, multietnisk nasjon. Noe av det største som har vokst ut av dette er en felles og moderne jødisk identitet – og et levende demokrati. Det er kjennetegnet av livlige diskusjoner og en bred deltagelse på alle nivå.

OGSÅ ØKONOMISK er Israel en suksesshistorie. En økonomi som fra begynnelsen var basert på landbruk, har gradvis utviklet seg i høyteknologisk retning. Israel har i dag en betydelig innovativ kraft og frambringer vitenskapelige resultater av verdensformat. Israel har dessuten klart å utvikle en velferdsstat som minner om den nordiske modellen. Kulturelt er Israel på flere områder et fyrtårn. Sett i lys av utgangspunktet for 60 år siden er dette svært imponerende meritter.

DET HAR GJENNOM ÅRENE vært nær kontakt mellom Norge og Israel. Satsingen på fellesskap gjennom kibbutzer og det å gjøre om ørken til dyrkbar mark, vakte fascinasjon og har inspirert mange nordmenn. Felles visjoner knyttet til bygging av en velferdsstat har også bidratt til nærhet mellom våre land. Det samme har felles engasjement for fredsprosessen på 1990-tallet. Jubileumsåret er en anledning til å understreke vennskapet mellom Norge og Israel, både politisk, akademisk, økonomisk og kulturelt.

HISTORIEN OM DET MODERNE ISRAEL er også en historie om vedvarende konflikter med naboer i regionen. Hvis suksesshistorien om Israel skal fortsette, må konfliktene bilegges og spenningene dempes. Håpet er at moderate og forsonlige krefter skal vinne frem, ikke bare i Israel, men også hos alle andre involverte parter i og utenfor regionen. En palestinsk stat og Israels rett til trygghet og sikkerhet må forenes. Venstre, som et liberalt, sentrumsorientert parti med tro på kompromisser og dialog, også med dem vi er sterkt uenige med, vil gjerne bidra til dette.

VISJONEN er at både israelere og palestinere skal kunne leve i fred med seg selv og sine omgivelser. Videre nærer jeg et håp om at det pulserende demokratiet, den dynamiske økonomien og velferdsstaten i Israel skal inspirere andre land i regionen.


Israel er under angrep fra Iran – vis din støtte nå!

  1. Bli medlem (fra kr. 4 per uke)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel. Vipps 39881
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart