Hvordan venstresiden bør forholde seg til Israel

Eirik Eiglad, som selv hører til langt ute på den politiske venstresiden, har levert noen svært nyttige innspill til sine politiske kamerater i boken The Anti-Jewish Riots in Oslo.

Fra venstre: Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Palestinakomité-leder Kathrine Jensen og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. (Foto: Roland Baltzersen)
Fra venstre: Rødt-leder Bjørnar Moxnes, Palestinakomité-leder Kathrine Jensen og Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre. (Foto: Roland Baltzersen)
Daværende SV-leder Kristin Halvorsen og store deler av den politiske venstresiden i Norge demonstrerte mot Israel under Gaza-krigen i januar 2009. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, ANB)
Daværende SV-leder Kristin Halvorsen og store deler av den politiske venstresiden i Norge demonstrerte mot Israel under Gaza-krigen i januar 2009. (Illustrasjonsfoto: Terje Pedersen, ANB)

– Alt for ofte dømmer folk jøder, Israel og israelske statsborgere etter ekstremt forskjellige standarder enn når de dømmer enhver annen “nasjon”, påpeker Eiglad.

– Jeg har store problemer med å forstå hvordan zionisme kan bli tolket som et synonym for rasisme, imperialisme og fascisme, og jeg er sterkt uenig i den populære misforståelsen at Israel er grunnlagt på “apartheid” eller praktiserer et “Holocaust”. Slike hatefulle anklager er alarmerende villedende, fortsetter Eiglad. Les omtale av hans bok The Anti-Jewish Riots in Oslo.

 

Tolv prinsipper
Eiglad lister opp tolv grunnleggende prinsipper for hvordan venstresiden bør forholde seg til Israel og antisemittisme. Her følger en forkortet gjengivelse av kjernebudskapet i hvert punkt i norsk oversettelse.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

1. Antisemittisme er en foraktelig og ondskapsfull kulturell fordom, med en lang og ekstraordinær brutal historie. Jødehat oppstod ikke med etableringen av Israel, og å knytte det til israelsk politikk eller til staten Israels eksistens hjelper oss verken til å forstå det eller overvinne det. Verken Israel, zionisme, jødedom eller jøder er årsaken til antisemittisme eller anti-judaisme.

2. Antisemittisme må bekjempes uavhengig av handlingene til én, flere eller alle jøder.

3. Israel er ikke immun mot kritikk, og mye legitim kritikk er ikke på noen måte antisemittisk. Samtidig må man, på grunn av de lange tradisjoner med jødehat, være på vakt mot et ondskapsfullt mønster av “kritikk”. Vi må kreve at Israel blir dømt etter de samme kriterier som andre nasjonalstater, i Midtøsten og i resten av verden.

4. Når en nasjonalstat gjennomfører avskyelige handlinger, må ikke en stats innbyggere bli holdt ansvarlig. Under andre verdenskrig var det nazisme og fascisme vi bekjempet, ikke tyskerne.

5. Vi må prøve å forstå politiske konsepter og bruke riktige betegnelser. Vi må være ekstremt forsiktige med å gjøre sammenligninger med Det tredje rike, nazisme og folkemord, og spesielt Holocaust.

6. Hvem som helst kan ha antisemittiske synspunkter, inkludert folk på venstresiden og andre som tilsynelatende er “immune” mot slike fordommer. Selv personer som er etnisk eller kulturelt jødiske kan uttrykke antisemittisme. Karl Marx’s artikkel “Om det jødiske spørsmål” er ett eksempel. Det er vår plikt å se på innholdet i de ideene som blir presentert, og ikke på hudfargen, nasjonaliteten eller den politiske merkelappen på avsenderen.

7. Antisemittisme handler om frykt og hat rettet mot jøder. Å snakke om at det finnes andre “semittiske” folkegrupper er uansvarlig, en intellektuell blindvei. Uttrykket antisemittisme ble skapt av Wilhelm Marr på 1870-tallet, nettopp for å presentere antijødiske holdninger i en moderne, vitenskapelig forkledning.

8. Antisemittisme er ikke noe som er naturgitt, det er en samling feilaktige og irrasjonelle fantasier. Slik sett kan antisemittisme bli forstått, konfrontert og, forhåpentligvis, utryddet.

9. Israelere er splittet mellom en venstreside og høyreside, akkurat som alle andre nasjoner. Å gi alle israelere skylden for de mest ekstreme reaksjonære og dypt religiøse delene av bosetterbevegelsen er like farlig som å gi alle libanesere skylden for de religiøse reaksjonistene i Hizbollah. De ulike gruppenes innflytelse i samfunnet må vurderes nøkternt.

10. Ingen nasjonal frigjøringsbevegelse må få vår automatiske støtte. Det er bare i den grad den nasjonale frigjøringsbevegelsen også arbeider for sosial frigjøring den bør ha vår støtte. Ofte kommer nasjonal kamp på bekostning av sosial kamp, mens den såkalte venstresiden applauderer.

11. Politisk motstand til politikken til USA, EU, NATO, Tyskland, Israel, Norge – ja til og med land som Saudi Arabia, Libanon, Syria og Iran – må ikke få noen til å støtte frastøtende anti-sosiale handlinger som selvmordsbombinger eller vilkårlig terror mot sivile.

12. Vi må aldri gi opp utsiktene til en felles framtid for menneskeheten, uavhengig av nasjonale grenser.

Dobbeltmoral
Eirik Eiglad er redaktør for tidsskriftet Communalism og medlem av Demokratisk Alternativ, et parti som går inn for mer direkte demokrati og større lokalt selvstyre. Personlig er han motstander av alle nasjonalstater.

– Jeg mener venstresiden ikke har noe ansvar for å støtte verken zionismen eller palestinsk nasjonalisme, skriver Eiglad. Likevel reagerer han sterkt imot dem som ensidig er opptatt av å fjerne jødisk nasjonalisme og Israel, samtidig som de kjemper intenst for palestinsk nasjonalisme.

– Venstresiden svikter alt for ofte i å kritisere palestinske myndigheter og bevegelser, mener Eiglad.

 

Relaterte artikler:

– Palestinerne vil aldri godkjenne Israels jødiske identitet
En rekke toppledere i de palestinske selvstyremyndighetene avviser kategorisk å anerkjenne Israel som en jødisk stat.

Men Palestina skal ha arabisk identitet…
PLO avviser at Israel kan være jødisk, men deres eget Palestina skal være arabisk, med islamske sharia-lover som grunnlag for lovgivningen.

Forrige artikkelDe antijødiske opptøyene i Oslo
Neste artikkelIngen grunn til å flytte bosetninger
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -