Norge har problemer med Jerusalem

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Utenriksdepartementets landsider “er utviklet for å presentere land- og reiseinformasjon på en enkel og brukervennlig måte”.

På oversikten er de fleste land oppført med hovedstad. Det er ikke tilfelle med Israel. “Regjering og parlament ligger i Jerusalem, ambassadene ligger i Tel Aviv,” heter det i oppføringen om landet.

Jerusalem er listet opp sammen med Tel Aviv, Haifa og Beersheba som Israels største byer.

Olav Vidar Landsverk, som er medlem av MIFF, har påpekt overfor utenriksdepartementet at en hovedstad per definisjon er byen hvor regjering og parlament ligger. Hvorfor er ikke Jerusalem oppført som Israels hovedstad? At ambassadene ikke ligger i Jerusalem, kan vel ikke være grunn til skjule at byen er hovedstad? spurte Landsverk.

Anerkjenner ikke
To dager senere kom svaret fra Midtøsten-seksjonen i Utenriksdepartementet, som vi siterer i sin helhet:

“Grunnen til at Israel ikke er oppført med hovedstad, er at Norge ikke anerkjenner Jerusalem som Israels hovedstad. Israel har regjering og parlament i Jerusalem, mens fremmede lands diplomatiske stasjoner akkreditert til Israel er lokalisert i Tel Aviv-området. Norges ambassade til Israel ligger i Tel Aviv. Det betyr imidlertid ikke at Norge har anerkjent Tel Aviv – eller noen annen by – som Israels hovedstad. Norge har valgt Tel Aviv som et praktisk sted å legge ambassaden inntil det blir avklart hva som blir Israels internasjonalt anerkjente hovedstad. Det er for tiden ingen land som har ambassade i Jerusalem.”

Opererer med spesialdefinisjon
Til dette svaret kan man stille flere undrende spørsmål.

1. Hovedstad er et spørsmål om funksjon, og ikke et spørsmål om ambassader. Betyr det at Norge ikke anerkjenner at Israels nasjonalforsamling Knesset og regjering holder til i Vest-Jerusalem?

2. Jerusalem står oppført på landsider som en av Israels største byer. Dette må tolkes som at UD de facto ser på Vest-Jerusalem som en del av Israel. Under punktet “Hovedstad” for “Det palestinske området” står det oppført følgende på UDs landsider: “I påvente av en avklaring av Jerusalems status har palestinske myndigheter hovedsete i Ramallah på Vestbredden og i Gaza by.” Hvorfor kan ikke UD da føre opp Vest-Jerusalem på samme måte, som Israels hovedstad “i påvente av en avklaring av Jerusalems status”?

3. Vest-Jerusalem ble proklamert som Israels hovedstad 5. desember 1949, og Norge anerkjente Israel de jure 6. juli 1950, med regulær diplomatisk forbindelse. Tok Norge noe forbehold om at Jerusalem ikke ble anerkjent de jure som hovedstad?

Det har gått åtte måneder siden Landsverk sendte disse spørsmålene, med litt annen ordlyd, til UD. Han venter fremdeles på svar…

– Det er vel vanskelig å gi noe skikkelig svar når man i dette tilfellet opererer med en spesialdefinisjon av hovedstad, som man ikke vil ut med – hvis man da i det hele tatt har forstått at man opererer med en spesialdefinisjon, kommenterer Landsverk.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag