Arendal Frikirke bryter med Kirkens Nødhjelp

Torsdag kveld vedtok menighetsmøtet i Arendal Frikirke å bryte samarbeidet med Kirkens Nødhjelp inntil organisasjonen eventuelt blir mer balansert i Midtøsten-konflikten.

Kirkens Nødhjelp logo.
Kirkens Nødhjelp logo.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– Bruddet er ikke nødvendigvis permanent, men så lenge vi ser at Kirkens Nødhjelp (KN) håndterer konflikten i Midtøsten slik de gjør nå, vil vi heller støtte andre nødhjelpsorganisasjoner, sier pastor Søren Nielsen til Miff.no.

– Vi er åpne for å komme tilbake dersom vi ser ending i KNs kurs, legger han til. Pastoren understreker at det var “forskjellige oppfattelser” omkring spørsmålet innad i menigheten.

 

Dialog førte ikke fram

Såvidt Miff.no kjenner til har Arendal Frikirke (AF) vært gjennom en lengre prosess omkring forholdet til KN. 6. oktober i år hadde menigheten blant annet et samtalemøte hvor generalsekretær Atle Sommerfeldt fra KN deltok.

Dialogen med KN har ikke klart å overbevise skeptikerne i Arendal Frikirke. 40 stemmeberettigede deltok i menighetsmøtet. 21 stemte for å bryte samarbeidet, 18 stemte imot og 1 stemte blankt.

– Alle 41 var bekymret for den ensidige holdningen KN har i konflikten. Men det var delte meninger om man skulle påvirke KN ved å bryte samarbeidet, eller om man skulle søke å påvirke til ny kurs innenfra, sier en kilde i menigheten til Miff.no.

Også andre lokalmenigheter i Frikirken har tidligere valgt å bryte med KN på grunn av deres Israel-fiendtlige holdning. Såvidt Miff.no kjenner til, er det ingen av de andre menighetene som har hatt en tilsvarende grundig prosess i arbeidet som Arendal Frikirke.

 

Begrunnelsen for bruddet

En arbeidsgruppe har utarbeidet en rapport om KNs forhold til Israel og konflikten. Her blir KN kritisert for støtten til anti-israelsk teologi og erstatningsteologi, slik det for eksempel framgår i Kairos-dokumentet, samt KNs støtte til ledsagerprogrammet. Ledsagerne som blir sendt til Midtøsten formidler ofte ensidig konflikten sett fra palestinernes ståsted, og sprer sine svært anti-israelske holdninger etter at de kommer hjem.

Frikirken som trossamfunn er framdeles støttespillere av KN. Såvidt Miff.no kjenner til vil Arendal Frikirke nå arbeide for å få fram tydelig sine argumenter innad i trossamfunnet og overfor resten av kristen-Norge.

 

Etter at Miff.no meldte denne saken på lørdag 3. desember, er saken også omtalt i avisen Dagen og Vårt Land mandag 5. desember.

 

Forrige artikkel“Her ligger mannen som ønsket å ødelegge Israel begravd”
Neste artikkelGilad Shalit sultestreiket
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.