– KFUM-KFUK gjør fred umulig

Norske elever fra en KFUM-KFUK folkehøgskole fikk onsdag et ublidt møte med en israelsk bosetterkvinne, melder TV2. Dersom KFUM-KFUKs politikk ble gjennomført, ville jødene forlengst ha mistet det eneste lille stedet hvor de kan være frie og styre seg selv, påpeker Odd Myrland i MIFF.

Skjermdump fra tv2.no.
Skjermdump fra tv2.no.

TV2 omtalte torsdag kveld en episode hvor elever fra Rønningen folkehøgskole i Oslo ble konfrontert av en israelsk bosetterkvinne da de deltok i treplanting på et omstridt landområde på Vestbredden. Elevene har levert et videoutdrag hvor Nadia Matar, lederen for den høyreorienterte bosettergruppen Women in Green, sammenlignet elevene med nazistene. Se videoen og les mer på TV2s nettside.

Israelske myndigheter hevder området hvor elevene drev treplanting tilhører staten. En palestinsk bonde hevder han har privat eiendomsrett til området.

En elev på skolen postet lenke til saken på MIFFs Facebook-side, og fikk raskt svar fra Odd Myrland, redaktør for MIFFs informasjonavis Midtøsten i fokus.

Det er umulig å gi noen skikkelig kommentar til dette. Bare noen tanker omkring det:

1) Jeg er sikker på at som ved de fleste konflikter, finnes det minst én versjon til.

2) Noen jødiske bosettere er ekstreme, og det er vanskelig eller umulig å forsvare det de sier og gjør.

3) Hovedårsaken til et stort antall episoder, er at det ikke er noen fredsavtale, ikke en gang en midlertidig samarbeidsavtale. Det er derfor en meget uklar situasjon: Hvor grensene går, hvem som skal ta seg av kriminalitet (jøder mot arabere, arabere mot jøder) osv. Med en klar avtale, ville de fleste problemer finne en løsning.

4) Hovedhindringen for en fredsløsning, er kravet om “rett til å vende tilbake” for arabiske flyktninger fra Israel i 1948 og alle deres etterkommere. Dessverre støtter Kirkenes Verdensråd, Den norske kirke og KFUM-KFUK dette kravet. De støtter ikke tilsvarende krav fra noen andre “gamle” flyktninger.

Det er kanskje litt i sterkeste laget å kalle denne forskjellsbehandlingen for nazisme. Men sikkert er det at dersom den politikken KFUM-KFUK står for var blitt gjennomført, ville jødene forlengst ha mistet det eneste lille stedet hvor de kan være frie og styre seg selv, tilbake til den situasjonen de flyktet fra.

5) Så lenge KFUM-KFUK og mange andre fortseter å støtte kravet om “rett til å vende tilbake”, er det lite trolig at palestinerne vil oppgi det. Da er fred ganske enkelt umulig.

Rønningen folkehøgskole drives av KFUM-KFUK-bevegelsen. Treplantingen skjedde i regi av Joint Advocacy Initiative, et samarbeid mellom Øst-Jerusalem KFUM og Palestina KFUK.

 

Fikk foredrag av MIFF

Det hører med til historien at Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, 15. februar 2012 holdt et foredrag for elevene fra Rønningen folkehøgskole som var involvert i denne episoden. De siste årene har MIFF blitt invitert hvert år for å orientere om israelernes syn på konflikten til elevene som studerer internasjonale spørsmål ved skolen.

 

Forrige artikkel– Ikke rett tidspunkt å angripe Irans atomanlegg
Neste artikkelPeres fikk 3D-visning av livet sitt hos Google
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.