DMT søkte om 21 millioner til sikkerhetstiltak, får 7 millioner

Den jødiske synagogen i Bergstien, Oslo. (Foto: flickr.com)
Den jødiske synagogen i Bergstien, Oslo. (Foto: flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Nyhetsbyrået NTB meldte om bevilgningen tirsdag.

En treddel av søknadssummen
Opprinnelig søkte det jødiske trossamfunnet om 21 millioner kroner i støtte til sikringstiltak, samt at de over en årrekke har bedt om årlige bevilgninger til sikkerhetsvakter og adgangskontroll. Senest i vinter var regjeringen avvisende til å gi nye bevilgninger.

Nå har DMT fått bevilget en tredel av sin søknadssum som et engangsbeløp. Bevilgningen skal gå til å sikre dører, oppgradere overvåking og sikkerhetsgjerde.

DMT er også fornøyd med å få lov til å få hjelp fra Politiets sikkerhetstjeneste (PST), opplyser forstander og styreleder Ervin Kohn overfor Miff.no.

– Vi skal ha en gjennomgang med PST for å få råd og hjelp til hva vi skal prioritere. Så det er vi glade for, men engstelige for at vi ikke fikk noen årlige bevilgninger til adgangskontroll og vakter, sier han.

Ønsker årlige bevilgninger
– I dag bruker vi halvparten av kollekten på sikkerhetsadgang og vakter, så det tar mye av våre ressurser. Derfor skulle vi gjerne sett at staten bidro på dette området, sier Kohn.

Hvor mye ville dette koste staten i året?

– Nei, det er ikke mye. Omlag 600.000 kroner i året, svarer han.

Ifølge justisminister Grete Faremo er det eieren av et bygg som har ansvaret for å sikre det. Det er argumentet hennes for at DMT ikke får slike årlige bevilgninger.

– Jeg vil imidlertid understreke at dette er en engangsbevilgning. Etter sikkerhetsloven er det huseier selv som har ansvar for å sikre eget bygg, sa hun til NTB tirsdag.

Synes du det er en rettferdig uttalelse?

– Det er nettopp derfor vi har søkt! Vi tar med det ansvaret for sikkerheten. Vi er nødt til å gjøre det selv, men det har vi ikke penger til. Det er et argument for å få innvilget hele beløpet, synes jeg, sier Kohn.

Føler dere at myndighetene forstår alvoret i situasjonen deres?

– Jo, det gjør de absolutt nå. Så det er positivt, svarer Kohn. Vi skal vinne over skuffelsen over at vi ikke fikk mer. Dette er et enormt fremskritt i forhold til å få ingenting, slik det kunne se ut tidligere, avslutter han.Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag