Mads Gilbert avviker fra Hamas-scriptet

Hvem har egentlig rett? Den norske legen og Palestina-aktivisten Mads Gilbert eller Hamas-lederen Mahmoud Zahar?

Senest for fire dager siden gjentok Mads Gilbert sitt velkjente mantra. Situasjonen i Gaza er “verre enn noen gang,” sa legen til avisen Klassekampen 15. september. I årevis har norske journalister villig holdt fram mikrofonen mens Gilbert har gjentatt denne påstanden igjen og igjen. Klassekampen gjorde det helt tilbake i 2006, kanskje også før. Det ser aldri  ut til å komme noen kritiske spørsmål fra journalistene når Gilbert roper “ulv, ulv” igjen og igjen. I sommer hevdet Gilbert at “hele Gaza” ble “lagt i grus”, under krigen i 2009. Og nå, over tre og et halvt år senere, mener han framdeles at situasjonen er “verre enn noen gang”.

Sannheten om situasjonen, både i 2009 og i 2012, kan nok ha bruk for korrigering i retning sannheten. Denne gang får vi hjelp fra uventet hold.

Mahmoud Zahar, som er en av de fremste lederne i Hamas, og som bor på Gaza-stripen, formidler et helt annet bilde enn Gilbert av situasjonen i Gaza. Han sier til nyhetsbyrået Ma’an 15. september, samme dag som Gilbert uttalte seg til Klassekampen, at “Gaza er fri for okkupasjon”. Gjester fra hele verden strømmer inn til kystområdet og den økonomiske situasjonen er betydelig forbedret. Ved hjelp av jordbruksområder som frem til 2005 var kontrollert av israelske bosetninger, har Gaza-stripen blitt selvforsynt på en rekke områder. “Vi er selvforsynte på mange felter, utenom brennstoff og elektrisitet,” sier Zahar.

Den økonomiske situasjonen på Gaza-stripen er mye bedre enn på Vestbredden, hevder Zahar. “Folk i Gaza får full lønn,” sier han. Palestinske selvstyremyndigheter overfører også penger til Gaza-stripen, men disse pengene går bare til Fatah-tilhengere, presiserer Zahar.

I Ma’ans overskrift blir Zahar endog sitert på at Gaza-stripen er “mer sikker” enn Vestbredden. Det blir ikke utdypet i artikkelen hva han mente med dette.

Men hvem har rett? Gilbert eller Zahar? Gilbert bruker store ord for å dra Israel ned i søla. Zahar bruker store ord for å dra rivalene i Fatah og de palestinske selvstyremyndighetene ned i søla. Likevel er det tydelig hvem som har best underbygd påstand, og det burde være åpenbart hvem som har best lokal kunnskap. Zahars bilde blir i tillegg stadig bekreftet av en rekke uavhengige meldinger. Verdensbanken rapporterte om “eksepsjonell høy” økonomisk vekst på Gaza-stripen i 2011.

Israel trakk seg helt ut av Gaza-stripen i 2005. Med en fredelig utvikling, kunne tilbaketrekningen fra Gaza blitt et utgangspunkt for videre tilbaketrekninger på Vestbredden. Men utviklingen ble langt fra fredelig. De militante gruppene på Gaza-stripen, med Hamas i spissen, intensiverte rakettangrepene mot Israel og alle planer om flere tilbaketrekninger ble skrinlagt. Til slutt, i desember 2008 og januar 2009, sa Israel stopp. Etter den israelske militæroperasjonen mot terrorgruppene som angrep med raketter, er antallet angrep fra Gaza betydelig redusert. At Hamas nå også oppdager at okkupasjonen av Gaza er avsluttet – syv år etter det skjedde – kan være et oppløftende tegn.

Forrige artikkelIDF gjennomfører “overraskelsesøvelse” på Golan
Neste artikkelNorge fører krig slik som Israel
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.