Norske Gaza-provokatører avgjorde selv lengden på sin forvaring

SV-leder Audun Lysbakken mener Israels forvaring av provokatørene på Estelle var “en frihetsberøvelse” som var “totalt uakseptabel”. Nordmennene kunne ha vært mye raskere hjemme dersom de ikke selv hadde valgt å fortsette sin provokasjon til siste slutt.

Marco Ramazzotti Stockel og Aksel Hagen (SV) kom begge til havn i Ashdod lørdag kveld. Allerede søndag morgen var italieneren hjemme i Roma. Aksel Hagen måtte vente i tre døgn fordi han nektet å samarbeide med israelske myndigheter.
Marco Ramazzotti Stockel og Aksel Hagen (SV) kom begge til havn i Ashdod lørdag kveld. Allerede søndag morgen var italieneren hjemme i Roma. Aksel Hagen måtte vente i tre døgn fordi han nektet å samarbeide med israelske myndigheter.
 
Israel er 71 år! Gi din støtte til jubilanten og ta avstand fra de som vil boikotte, ødelegge og utslette! Det er MIFFs medlemmer som gir deg gratis og annonsefrie oppdateringer på miff.no. Bli med på laget!
Klikk her  for å bli medlem av MIFF for kun fra kr. 4,- per uke


Skipet Estelle ble bordet av israelske marinestyrker lørdag formiddag. Fordi skipet nektet å endre kurs bort fra Gaza, ble skip og mannskap tatt inn til israelsk havn i Ashdod. Fire nordmenn ble endelig løslatt fra forsvaring tirsdag, og de siste kommer hjem i løpet av dagen.

 

Krevde løslatelse

SV-leder Audun Lysbakken krevde i helgen at de fire nordmennene skulle løslates så raskt som mulig. “Det er en frihetsberøvelse som er totalt uakseptabel,” sa han. Også det norske utenriksdepartementet ba allerede søndag om “løslatelse så snart som mulig”.

Hvorfor ble stortingsrepresentantene Aksel Hagen (SV), Herman Elias Reksten (AP) og to andre provokatører holdt i israelsk forvaring helt fra lørdag kveld til tirsdag? Etter alt å dømme var det fordi de valgte å fortsette sin provokasjon etter at de kom i land i Israel. Målet var tydeligvis å tvinge gjennom en sterkere protest fra norske myndigheter mot Israel. Provokatørenes store mål er å skape en rift mellom Europa og Israel, og åpne sjøveien for våpenleveranser til Hamas-regimet og Islamsk Jihad på Gaza-stripen.

 

- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -

Nektet å samarbeide

Det er én åpenbar grunn til at de norske provokatørene ble holdt helt til tirsdag, og det er fordi israelske immigrasjonsmyndigheter fulgte sine lover som skal ivareta de humanitære rettighetene til dem som tar seg inn i landet ulovlig.

Andre provokatører ble løslatt mye tidligere. Ship to Gaza-bevegelsen har publisert et videointervju med en italiener fra Estelle som hadde returnert til Roma allerede klokken 10 på formiddagen søndag 21. oktober. Mindre enn ett døgn etter bordingen var han hjemme, fordi han valgte å samarbeide om rask hjemsendelse.

Med mindre det er faktorer i saken som MIFF ikke kjenner til, må de norske provokatørene av egen vilje ha valgt å forlenge sin forvaring. Israel har fulgt standard lovverk som skal gi rettslig beskyttelse for alle som kommer innenfor landets grenser ulovlig.

– Etter israelsk rett har en som kommer til landet på irregulært vis rett til å kreve at en eventuell deportasjon ut av landet blir prøvd rettslig, og de har rett til å be om advokat for å få dette prøvd, forklarer advokat Jan Benjamin Rødner.

En person som kommer inn i Israel ulovlig har en frist på  72 timer (tre døgn) på å be om slik rettslig hjelp. Hensikten med denne loven er å gi dem beskyttelse av deres juridiske humanitære rettigheter.

– For å tilby raskere hjemsendelse tilbød Israel provokatørene å avstå fra sin rett til å få juridisk bistand, slik at de kunne sendes hjem før 72 timers fristen, sier Rødner. Den italienske provokatøren og andre valgte å undertegne et slikt hjemsendelsesdokumentet, og kunne forenes med sin familie i løpet av 24 timer. Våre norske provokatører valgte å nekte å undertegne.

 

Undergravde rettslige prinsipper

– Det er ganske ufattelig at Lysbakken og utenriksdepartementet refser Israel for å følge gode, juridisk velfunderte prosedyrer som er ment for å beskytte den enkeltes humanitære rettigheter.  I stedet burde de ha refset våre norske statsborgere som driver med rene provokasjoner, sier Rødner. Gaza-provokatørene undergravde viktige internasjonale rettsregler som er viktige for vår skipsfart da de forsøkte å bryte sjøblokaden, og de fortsatte med å undergrave individets juridiske og humanitære rettigheter etter at de kom i land i Israel.

– Gaza-provokatørene har påpekt at israelske aktivister ombord er blitt behandlet annerledes enn utlendingene. Behandlingen av israelske statsborgere må selvsagt bli en helt annen.  De kan ikke deporteres, så prosedyren for dem blir annerledes.  Mer spennende er ikke det, sier Rødner.

 

  • PS!
Marco Ramazzotti Stockel kom med sin bekjennelse i et videointervju som er publisert på YouTube.
Marco Ramazzotti Stockel kom med sin bekjennelse i et videointervju som er publisert på YouTube.

Til og med brevduene sviktet Gaza-provokatørene

Marco Ramazzotti Stockel, en italiener som var ombord på Estelle, sier at brevduene som aktivistene planla å bruke til å frakte minnekort med bilder og video bort fra Gaza-skipet satte seg i masta. De hadde nok fått sine instrukser fra Mossad…

Stortingsrepresentant Aksel Hagen (SV) kom tilbake til Norge natt til onsdag. Neste gang han vil besøke sine venner i Hamas vil vi anbefale at han kjøper flybillet til Kairo, buss til Rafah og taxi til Gaza by. Så enkelt kan det gjøres. Seilskuter er SÅ 1700-tallet.

Forrige artikkel– Jeg vil fortsette å bygge i hele Jerusalem
Neste artikkelAnn Cathrin og Linn møtte sin israelske pappa for første gang på over 20 år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Personsjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.