Kåre Willoch ble rasende

Tidligere statsminister Kåre Willoch reagerte i kjent stil da hans ensidige Midtøsten-syn ble utfordret på LOs konferanse torsdag. -Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, sa Willoch.

Kåre Willoch under et foredrag i 2006. (Foto: Robert E. Haraldsen, Wikimedia Commons)
Kåre Willoch under et foredrag i 2006. (Foto: Robert E. Haraldsen, Wikimedia Commons)

Det er nettstedet frifagbevegelse.no som gir et lite referat fra Willochs “historietime”. For dem som har hørt Willoch før, er det lite nytt. Det er den gamle leksa som ensidig setter Israel i historiens og nåtidens skammekrok, demoniserer staten og israelske ledere, og ikke har en eneste kritisk kommentar til palestinerne og deres ledere. MIFF har tidligere gått Willochs foredrag grundig etter i sømmene og påvist en lang rekke fordreininger, faktafeil og anakronismer. Willoch har også flere tilfeller av historieforfalskning og demonisering av Israel og israelske ledere.

Den israelske historikeren Benny Morris, som Willoch omtaler som «fremragende», mener seg misbrukt av Willoch. I 2009 skrev han en artikkel i VG med overskriften Willochs løgner.

 

Kom med innvendinger

Willoch var neppe forberedt på å møte innvendinger etter sitt foredrag for LO, da de fleste lederne for de fagorganiserte jo deler synet til den tidligere statsministeren. Men forbundssekretær Eigil Jespersen i Norges Offisersforbund tok ordet og kritiserte Willoch for å ha et ensidig syn på konflikten. “Jespersen minnet om at fredsprisvinner Yassir Arafat var en terrorist og at det var to sider av denne konflikten,” skriver frifagbevegelse.no. Offiseren understreket også behovet for å se framover i stedet for å grave seg ned i historien.

 

Willoch “så rødt”

Da reagerte Willoch i kjent stil. Vitnesbyrdene er mange på hvordan Willoch reagerer når hans narrativ blir utfordret. Mange forteller om Willochs voldsomme følelsesmessige utbrudd. Her får vi beskrivelsen til LOs egen journalist.

Jespersen “fikk så ørene flagret”, skriver Nina Hanssen. Hun skriver videre:

– Unnskyld at jeg er opphisset, men jeg tror at det er sunt for kroppen, startet Willoch før han satte Jespersen på plass fra talerstolen.

– Jeg har hørt slike holdninger før. Det er så typisk å gå ut fra at det er feil på begge sider. Da vil vi ikke oppnå noe som helst. Hva mener du er begrunnelsen for at det er feil på begge sider? Vi kan vise til konkrete massakre, brudd på folkeretten og se at Israel stadig vekk lager nye illegale bosettinger og nekter å høre på FN. Hvordan kan du klage på ensidighet da og si at noe må være feil på den palestinske siden? Jeg mener det blir overfladisk å forutsette at det er feil på begge sider slik du gjør, sa Willoch.

Han spurte også: Hvem er det som sier at Arafat var en terrorist?

Til slutt var Willoch “litt rødere i toppen enn vanlig”.

Historikeren Benny Morris svarer på Kåre Willochs anklager om massakrer gjennomført av jødiske styrker i 1948 her.

Kåre Willoch hevder at hans kritikere ikke liker fakta, men hva med ham selv?

Forrige artikkelAbbas protesterer på emirens besøk på Gaza-stripen
Neste artikkelBlokaden er en myte!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.