Regjeringen avviser press fra Fagforbundet og Norsk Folkehjelp

Statssekretær Gry Larsen (Ap) i utenriksdepartementet har punktert den siste anti-israelske kampanjen til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. Norske våpendeler til Israel er uproblematisk, og generelt importforbud fra Israel, også når det gjelder forsvarsmateriell, er “ikke aktuell norsk politikk”, sier hun.

Statssekretær Gry Larsen avviser de siste anti-israelske utspillene til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. (Foto: Sjøwall)
Statssekretær Gry Larsen avviser de siste anti-israelske utspillene til Norsk Folkehjelp og Fagforbundet. (Foto: Sjøwall)

I dag publiserte Norsk Folkehjelp og Fagforbundet rapporten “Norsk våpenhandel og militært samarbeid med Israel” [PDF fra folkehjelp.no]. De to organisasjonene mener Norge må stramme inn våpenpolitikken overfor Israel.

Statssekretær Gry Larsen i utenriksdepartementet var til stede under lanseringen. Overfor Nrk.no avviser hun de viktigste anbefalingene i rapporten.

– Det er ikke problematisk at norskproduserte våpenkomponenter havner i Israel, sier Larsen. Hun forklarer at norsk forsvarsindustri i stor grad selger deler og komponenter som andre land setter inn i større system. Derfor havner norske våpenkomponenter i Israel, selv om ikke Norge selger forsvarsmateriell direkte til “land der det er krig eller hvor krig truer”. Norsk Folkehjelp og Fagforbundet mener regjeringen bør hindre dette videresalget med hjelp av sluttbrukererklæringer. Larsen mener dagens praksis kan fortsette.

Når systemer med norske deler er satt sammen i utlandet, er det ikke problematisk at dette blir solgt til Israel.

– Dette er ikke problematisk fordi dette da ikke regnes som et norsk våpen. Stortinget har enstemmig gått inn for at regelverket skal være slik, understreker Larsen.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet vil ha et forbud mot import av forsvarsmateriell fra Israel.

– Det er ikke aktuell norsk politikk å ha et generelt importforbud fra Israel. Heller ikke når det gjelder forsvarsmateriell, sier Larsen.

Norsk Folkehjelp og Fagforbundet vil at Norge skal arbeide for å redusere samarbeidet mellom Israel og NATO.  Også dette blir avvist av statssekretæren.

Da Gry Larsen var AUF-leder kjempet hun “en intens kamp mot Israel” og ga “kraftfull støtte til boikott av israelske varer”, skrev VG i januar 2006. Etter at hun ble politisk rådgiver for utenriksministeren snudde hun i saken.

 

Relaterte saker:

  • Det er mindre enn seks måneder siden Norsk Folkehjelp og Fagforbundet kom med sin forrige anti-israelske rapport. Jøder som bor der de to organisasjonene ikke ønsker skal straffes økonomisk. MIFF gikk gjennom rapporten med et kritisk blikk.
  • I august problematiserte Aftenposten at en norsk-produsert rakettmotor kan inngå i israelske missiler, men nevnte bare i farten at missilene også brukes av Pakistan og Saudi-Arabia. De siste 25 månedene er det drept betydelig flere mennesker i væpnet konflikt i Pakistan enn det totale antallet palestinere som er drept i konflikt med Israel de siste 25 årene. – Så bra at Norge leverer deler slik at Israel kan forsvare seg mot angripende fly, skrev MIFF den gang.

 

 

Forrige artikkelSatset Netanyahu på samarbeid i frykt for comeback av Peres?
Neste artikkelIsrael og presidentvalget i USA
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -