– Ingen mer upassende taler kunne bli valgt til en minnemarkering for Holocaust

Kåre Willoch og Audun Lysbakken er invitert til å tale i Bergen i forbindelse med markering av 70-årsdagen for deportasjon av norske jøder. En jødisk musiker som har vært involvert i arrangementet i en årrekke velger å boikotte. – Valg av talere er opprørende, mener Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

Audun Lysbakken og Kåre Willoch går inn for en politikk som de aller fleste norske jøder mener er svært Israel-fiendtlig. (Foto: Wikipedia)
Audun Lysbakken og Kåre Willoch går inn for en politikk som de aller fleste norske jøder mener er svært Israel-fiendtlig. (Foto: Wikipedia)
MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Helt siden midten av 1990-tallet er det arrangert årlige fakkeltog på Møhlenpris i Bergen til minne om jøder i bydelen som ble arrestert og sendt til konsentrasjonsleir under andre verdenskrig. Fakkeltoget blir arrangert 26. november, dagen da lasteskipet Donau gikk fra Oslo med 532 norske jøder.

Etter årets fakkeltog skal SV-leder Audun Lysbakken tale på Menneskerettighetenes plass, før det blir foredrag av tidligere statsminister Kåre Willoch i Rafto-huset. Ifølge opplysninger fra Møhlenpris velforening er arrangementet støttet av Bergen kommune.

 

Boikott fra jødisk musiker

En amerikansk-norsk jøde som i en årrekke har deltatt i arrangementet med jødisk bønn og nyskrevet komposisjon, velger å boikotte årets arrangement.

– Jeg avviser å delta i det samme programmet som Kåre Willoch. Det kunne ikke blitt valgt en mer upassende taler ved en minnemarkering for Holocaust, skriver musikeren på sin private Facebook-side. Han forklarer sine amerikanske venner på engelsk at Willoch er “ekstremt anti-Israel, og har kommet med noen forferdelige antisemittiske kommentarer”.

Det er ikke bare fra Vestlandet det kommer sterke reaksjoner på valget av Willoch som taler. “Dette er et slag i magen for oss,” sier en norsk jøde på Østlandet, som ikke ønsker å stå fram med navn.

 

Provoserende

Reaksjonene retter seg ikke bare på valg av Kåre Willoch, men også Audun Lysbakken. Partiet han leder går inn for en politikk som vil gjøre slutt på verdens eneste jødiske stat.

– Sammensetningen av programmet er i beste fall er smakløst og umusikalsk, mener Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF og medlem av Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

– Det er svært provoserende at mennesker som så til de grader fremstår som motstandere av vesentlige jødiske interesser blir invitert til et program som skal minnes – på en positiv måte for ofrene – jødeforfølgelsene under andre verdenskrig, sier Rødner.

Han mener et betydelig stort flertall av norske jøder oppfatter SVs og Willochs politikk ikke bare kritisk til Israel, men Israel-fiendtlig.

– Hvis deres politikk skulle bli fulgt, vil det føre til utslettelse av staten Israel slik vi kjenner den, sier Rødner.

– Når vi tenker på at nettopp mangelen av en jødisk stat var en vesentlig årsak til at jødene ble arrestert og sendt ut av Norge for å dø i konsentrasjonsleirene, er det opprørende at nettopp disse to personene skal tale, sier Rødner.

– På samme måte ble markeringen av Krystallnatten i Oslo ødelagt for noen få år siden da den ble misbrukt av SOS Rasisme, legger han til.

 

Tilbakeviser kritikken

Miff.no har fått tilgang til en e-post hvor et medlem av arrangørkomiteen forsvarer valg av Kåre Willoch som taler. Mailen ble sendt til en bergenser som kommer til å boikotte arrangementet.

– Vi har helt bevisst unnlatt å gjøre forholdet mellom Israel og palestinerne til en del av denne markeringen fordi det er en konflikt som splitter og ikke samler, skriver Gunnar Wiederstrøm.

Han skriver videre:

“Opp gjennom årene har vi hatt appellanter og foredragsholder med ganske ulikt syn på staten Israel. For to år siden var det daværende fylkesmann Svein Alsaker som talte. Han har vært en svoren Israel-venn i hele sitt voksne liv og bakte i sin tale inn en sterk solidaritet med Israel.

En annen solid venn av Israel, Jo Benkow, holdt både appell og foredrag noen år tilbake. Ja, jeg tror ikke vi har hatt en eneste appellant eller foredragsholder som ikke er varme forsvarere av Israels rett til å leve innenfor trygge grenser. Men vi har også hatt appellanter og foredragsholder opp gjennom årene med langt mer kritiske holdninger til hvordan Israel søker trygghet, således kommer ikke Kåre Willoch i en særstilling.

Det skuffer meg at venner av Israel ikke kan utvise større toleranse overfor personer som måtte stille seg kritisk til deler av den politikken som utøves av Israel. I enkelte kretser søker man desserre å sidestille Israel-kritikk med antisemittisme og slik plassere Kåre Willoch og andre i bås med noen av historiens aller verste.”

 

  • Hva synes du om valg av talere? Skriv din mening i kommentarfeltet!
Forrige artikkelIsrael angrepet med mer enn 70 raketter
Neste artikkelNRK endret presentasjon etter MIFFs reaksjon, men bare litt
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -