Jødisk forstander støtter MIFFs fordømmelse av valg av talere på minnemarkering for deportasjon

– Jeg støtter kritikken som Jan Benjamin Rødner og MIFF har kommet med etter at Kåre Willoch og Audun Lysbakken ble invitert som talere ved minnemarkeringen for jødenes deportasjon fra Bergen, sier Ervin Kohn, leder for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo.

Kåre Willoch. (Foto: Høyre, flickr)
Kåre Willoch. (Foto: Høyre, flickr)

Søndag ettermiddag gjorde Miff.no kjent at Kåre Willoch og Audun Lysbakken er invitert til å tale i Bergen i forbindelse med markeringen av 70-årsdagen for deportasjon av norske jøder. Valg av talere er opprørende, kommenterte Jan Benjamin Rødner, styremedlem i MIFF.

– Kåre Willoch har gjort det han kan for å underminere Israels posisjon i verden og går fryktelig langt i å være israelskritisk. Det er helt i orden at man er kritisk til Israel, men ikke på den ondsinnede måten som Willoch er, sier Rødner til Dagen.

– Dette er et tragisk valg av talere. Her bruker man noen av de mest profilerte anti-israelske samfunnsdebattantene i Norge. Det er en hån mot norske jøder å ta dem med på en minnemarkering for jøder som ble deportert under krigen, sier Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, til Bergens Tidende.

Ervin Kohn, forstander i Det Mosasike Trossamfund i Oslo, stiller seg bak kritikken som kommer fra MIFF.

En jødisk musiker, som tidligere har bidratt med nyskrevne komposisjoner og jødisk bønnelesning på minnemarkeringen, har varslet at han kommer til å holde seg borte fordi Kåre Willoch er invitert som taler.

Også avisen Dagen kritiserer valget av Willoch og Lysbakken på lederplass. Dagen skriver blant annet:

“Arrangørene forsvarer sitt valg av talere med at det dreier seg om en markering mot jødehatet, ikke for eller mot staten Israel. Vi kan forstå intensjonene bak et slikt ønske, men mener likevel arrangørene her har gjort en stor feil.

For jødeutryddelsene under Andre verdenskrig kan nemlig ikke frikobles fra staten Israel. Det var Holocaust som historisk sett var grunnlaget for at jødene fikk sin egen stat. Og det var mangelen på eksistensen av en slik stat som gjorde at nazistenes folkemord på Europas jøder fikk et så fatalt omfang.

Mot en slik bakgrunn blir det selvfølgelig helt feil å invitere to av de personene som fremstår som de største fiendene av Israel i norsk offentlighet til et slikt arrangement.”

Forrige artikkelOverrekkelse av fortjenestemedalje til Trond Ali Linstad utsatt på ubestemt tid
Neste artikkelFlere norske jøder velger å skjule sin identitet
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.