– Det er rett og viktig at Israel forsvarer seg

Espen Barth Eide er svært tydelig i sin støtte til Israels forsvarsoperasjoner på Gaza-stripen. – Det må ikke være noen tvil om at ethvert land som er angrepet på den måten som Israel er blitt vil måtte reagere på det, sier utenriksministeren til TV2.

Utenriksminister Espen Barth Eide. (Skjermdump fra TV2)
Utenriksminister Espen Barth Eide. (Skjermdump fra TV2)

Onsdag kveld gjorde utenriksminister Espen Barth Eide det klart at rakettangrepene mot Israel “er klart uakseptable”.

– Israel har rett [til å ] forsvare eget land og befolkning. Mottiltakene må være proporsjonale og skille mellom stridende og ikke-stridende, sa Barth Eide  til Aftenposten.

Torsdag morgen var han kanskje enda klarere i intervju med TV2.

– Israel har rett til å forsvare seg. Det er viktig at den gjør det. Det må ikke være noen tvil om at ethvert land som er angrepet på den måten som Israel er blitt vil måtte reagere på det. (…) Angrep på rakettbatterier er utvilsomt legitimt, sa Bart Eide.

Han fortsatte:

“Hvis sivile liv går tapt som ledd i en legitim militær kampanje, så er det stor forskjell på det og angrep direkte rettet mot sivile liv. Det gjelder selvfølgelig også her, fordi det har altså vært angrep fra krefter inne på Gaza mot Israel som Israel må kunne forsvare seg mot. Men det er viktig at det skjer på en måte som reflekterer både profesjonalitet og distinksjonsprinsippet.”

Senere i intervjuet spurte TV2s journalist: Hvem har ansvaret for det som nå skjer?

“Det er alltid krevende å fordele ansvar i en veldig langvarig konflikt, men denne eskaleringen begynte med rakettangrep inn mot Israel, og det vi har sett det siste døgnet er reaksjoner på det fra israelsk side. Det er viktig av og til og være litt tydelig på hvem som er aggressor og hvem som forsvarer seg, og i dette tilfellet er Israel i en forsvarsrolle.”

Med Israel for fred (MIFF) sender en hjertelig takk til utenriksministeren for klare ord.

Forrige artikkelMinnemarkering for deportasjonen av de norske jødene (DMT, HL-senteret)
Neste artikkelDårlig og bra fra NRK Dagsrevyen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.