Norsk politi ber om unnskyldning

I dag er det 70 år siden norsk politi samlet norske jøder sammen for å deporteres med lasteskipet D/S "Donau" til konsentrasjonsleirer på kontinentet. Politidirektør Odd Reidar Humlegård gir for første gang en offisiell beklagelse.
Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen da han ble beordret til stillingen som ny politidirektør 17. juli 2012. (Foto: Justisdepartementet)
Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen da han ble beordret til stillingen som ny politidirektør 17. juli 2012. (Foto: Justisdepartementet)

– Jeg vil på vegne av det norske politi og de som hadde befatning med deportasjonen av norske jøder til konsentrasjonsleire beklage, sier nyutnevnt politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagsavisen. Humlegård er øverste sjef for det norske politiet.

Av de 532 norske jødene som ble skipet ut Oslo-fjorden 26. november 1942, var det bare ti som levde to måneder senere. Samuel Steinmann (89) er den eneste for fortsatt lever. Totalt ble 771 norske jøder deportert i løpet av andre verdenskrig, bare 34 overlevde.

Steinmann ble arrestert hjemme av to sivilkledde menn fra statspolitiet.

– Jeg husker jeg tenkte på om dette var nazister eller om det var vanlige norske, klart tenkende mennesker, som førte meg bort. Det har jeg undret meg over: Hva slags personer var dette? sier Steinmann.

– Hva tenker du om at det kommer en unnskyldning fra politiet nå – 70 år etterpå?

– Jeg kan vel kanskje si at det var på tide. Men det er hyggelig å høre, sier han til Dagsavisen.

Direktør ved Holocaustsenteret, Guri Hjeltnes, og Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund, hilder beklagelsen fra Humlegård velkommen.

– Det er aldri for sent å gjøre en riktig ting, sier Kohn.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise