Norsk politi ber om unnskyldning

I dag er det 70 år siden norsk politi samlet norske jøder sammen for å deporteres med lasteskipet D/S “Donau” til konsentrasjonsleirer på kontinentet. Politidirektør Odd Reidar Humlegård gir for første gang en offisiell beklagelse.

Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen da han ble beordret til stillingen som ny politidirektør 17. juli 2012. (Foto: Justisdepartementet)
Odd Reidar Humlegård under pressekonferansen da han ble beordret til stillingen som ny politidirektør 17. juli 2012. (Foto: Justisdepartementet)

– Jeg vil på vegne av det norske politi og de som hadde befatning med deportasjonen av norske jøder til konsentrasjonsleire beklage, sier nyutnevnt politidirektør Odd Reidar Humlegård til Dagsavisen. Humlegård er øverste sjef for det norske politiet.

Av de 532 norske jødene som ble skipet ut Oslo-fjorden 26. november 1942, var det bare ti som levde to måneder senere. Samuel Steinmann (89) er den eneste for fortsatt lever. Totalt ble 771 norske jøder deportert i løpet av andre verdenskrig, bare 34 overlevde.

Steinmann ble arrestert hjemme av to sivilkledde menn fra statspolitiet.

– Jeg husker jeg tenkte på om dette var nazister eller om det var vanlige norske, klart tenkende mennesker, som førte meg bort. Det har jeg undret meg over: Hva slags personer var dette? sier Steinmann.

– Hva tenker du om at det kommer en unnskyldning fra politiet nå – 70 år etterpå?

– Jeg kan vel kanskje si at det var på tide. Men det er hyggelig å høre, sier han til Dagsavisen.

Direktør ved Holocaustsenteret, Guri Hjeltnes, og Ervin Kohn, leder i Det Mosaiske Trossamfund, hilder beklagelsen fra Humlegård velkommen.

– Det er aldri for sent å gjøre en riktig ting, sier Kohn.

 

Forrige artikkelAlt om støttemarkeringen for Israel
Neste artikkelAntisemittiske tilrop mot Tottenham-fans
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.