Nye tall om nordmenns holdning til Israel

Norske ungdom er mye mindre tilbøyelig enn eldre til å tro at Israel ikke vil ha fred i Midtøsten, viser tall fra en ny meningsmåling. De samme ungdommene har mindre sympati for USA enn for Iran. Se resultatene fra målingen som aldri tidligere er blitt offentlig kjent.

Fra MIFFs støttemarkering for Israel i Oslo lørdag 24. november 2012. (Foto: Atle Hansen, MIFF)
Fra MIFFs støttemarkering for Israel i Oslo lørdag 24. november 2012. (Foto: Atle Hansen, MIFF)

Miff.no har fått tilgang til tall fra en meningsmåling som ble gjennomført av et av de større profesjonelle norske meningsmålingsinstitutt i høst. Resultatene fra målingen, som ble gjennomført før konflikten med Hamas i november, er aldri tidligere blitt offentlig kjent.

Et representativt utvalg nordmenn ble bedt om å rangere sin sympati for israelere og palestinere fra 1 (i liten grad sympati) til 5 (i stor grad sympati).

Sympati for israelere og palestinere.
Sympati for israelere og palestinere.

Det samme utvalget ble også bedt om å rangere sin sympati for Israel, de palestinske selvstyremyndighetene (PA) og flere andre land.

Sympati for ulike land.
Sympati for ulike land.

I hvilken grad tror du Israel og PA virkelig vil ha fred i Midtøsten? lød det siste spørsmålet.

Tror du partene virkelig ønsker fred?
Tror du partene virkelig ønsker fred?

 

Tall for ungdom

Når det gjelder ungdom under 30 år, er det særlig to positive punkt å trekke fram fra målingen.

  • Dobbelt så mange ungdommer vurderer å reise på ferie til Israel neste år (6 prosent) som hele befolkningen (3 prosent).
  • Ungdom er mye mindre tilbøyelig enn eldre til å tro at Israel ikke vil ha fred. Kun 14 prosent av ungdommer tror Israel i liten grad (grad 1) virkelig vil ha fred. Andelen over 50 år er 34 prosent.

Vi merker oss at ungdommene i større grad har lite sympati for USA enn gjennomsnittet, og i mye mindre grad har lite sympati for Iran. Andelen ungdom som i liten grad har sympati for Iran (grad 1 og 2) er til sammen 44 prosent, mot 69 prosent blant alle deltakere. Enda flere ungdommer (46 prosent) sier de har lite sympati (grad 1 og 2) for USA, mot 28 prosent blant alle deltakere.

 

Sympati på Sørlandet

Sympatien for Israel og palestinerne varierer i relativt liten grad mellom de ulike landsdelene. Den største andelen som gir Israel høyeste score på sympati (grad 5) finner man på Sørlandet og i Telemark, med 10 prosent (landsgjennomsnittet er 6 prosent). Her finner man samtidig den største andelen som gir de palestinske selvstyremyndighetene høyeste score for sympati, med 9 prosent (landsgjennomsnittet er 5 prosent).

Tallene kan tolkes dit hen at Midtøsten-debatten er mer polarisert på Sørlandet enn andre steder, eller kanskje forklaringen er at sørlendingene har lettere enn nordmenn fra andre landsdeler til å uttrykke stor sympati?

Forrige artikkelGeneralenes tid er over
Neste artikkel– Likud sanker stemmer på byggebråk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.