– Europeerne oppmuntrer til intifada

– Dersom det blir en ny runde med vold fra palestinerne, vil europeerne se det som et påskudd, uansett hvordan Israel reagerer, til å presse Israel enda mer. Europeerne har vedtatt på forhånd at Israel har skylda, uansett hva som skjer, sier den israelske professoren Dan Schueftan.

Professor Dan Schueftan. (Skjermdump fra youtube.com/watch?v=ED6SZYmziTw)
Professor Dan Schueftan. (Skjermdump fra youtube.com/watch?v=ED6SZYmziTw)

På dagsrevyen på IBA fredag 28. desember 2012 ble en professor ved universitetet i Haifa, Dan Schueftan, intervjuet. Schueftan, som leder senteret for studier av nasjonal sikkerhet, ble spurt om han trodde at palestinerne på Vestbredden vil starte en ny runde med krig, en tredje intifada. (De to første startet i 1987 og i 2000.)

Schueftan svarte at hvis det blir en ny intifada, skyldes det først og fremst “europeernes” innsats. Han presiserte ikke nærmere hvem europeerne var. Det er naturligvis først og fremst EU. Men også Norge spiller en stor rolle ved å støtte en rekke anti-israelske organisasjoner.

Schueftan sa at hvis palestinerne tror at de kan oppnå noe med en ny runde med vold, er det fordi europeerne har overbevist dem om det. Palestinerne har lært at samme hva de gjør, vil Israel bli anklaget for å ha skylda, uansett hva palestinerne gjør. Palestinerne vil ikke forhandle, Israel får skylda.

– Etter min oppfatning ønsker ikke palestinerne en stat, for de ønsker ikke det ansvaret som følger med en stat. De vil være ofre, få milliarder av dollar, alle skal komme og være interessert i dem, å gi Israel skylda for hva de gjør. Hvorfor skulle de forhandle? sa Schueftan.

Palestinerne har systematisk forsøkt å få til en påtvunget løsning fra “det internasjonale samfunn”, altså uten å forhandle med Israel. Ehud Olmert gav dem et glimrende tilbud i 2008. Schueftan støttet tilbudet, men han visste at palestinerne ville avvise det. For en slik avtale (detaljer kunne fortsatt forhandles, men palestinerne avbrøt forhandlingene) skulle innebære at konflikten var slutt, alle stridsspørsmål avgjort. Men palestinernes ledere ønsker ikke at konflikten skal slutte. For det ville legitimere Israel som en stat med jødisk flertall. Det vil palestinerne ikke. For da måtte de oppgi “retten til å vende tilbake” (opptil 11 millioner palestinere skal ha rett til å flytte inn i Israel), og denne “retten” vil de ikke oppgi. En slik avtale ville kreve et ordentlig lederskap blant palestinerne, og det finnes dessverre ikke.

Statsminister Salam Fayyad er en meget positiv person, mener Schueftan. President Abbas er også positiv i den forstand at han ikke ønsker en ny runde med vold. Men de er bare herskere, ikke folk som egentlig leder sitt folk. De kan ikke komme til det palestinske folket og si: “Dette fikk vi, dette må vi gi.” Palestinerne vil ikke gi noe. Og europeerne overbeviser dem at samme hva de gjør, må de ikke oppgi noe. De vil få alt.

Dersom det blir en ny runde med vold, vil europeerne se det som et påskudd for å presse Israel enda mer, uansett hvordan Israel reagerer. Europeerne har vedtatt på forhånd at Israel har skylda, uansett hva som skjer.

Europeerne arbeider også sammen med araberne mot Israel i FN. Og mot USA, selv om Obama-administrasjonen viser mer forståelse for palestinerne enn noen annen administrasjon siden Jimmy Carter.

Så i virkeligheten oppfatter palestinerne det slik at hvis de bruker vold, vil deres sak komme på sakslista. Og da vil de få internasjonal støtte. Så hvorfor ikke? Det eneste som hittil har holdt dem tilbake fra å bruke mer vold, er de triste minnene de har etter Israels operasjon Forsvarsskjold i 2002. For Israel utryddet selvmordsterrorismen ved sterke tiltak gjennom flere år.

Men Schueftan tror ikke at palestinerne vil få det de ønsker selv med europeisk støtte. De vil bli enda mer ofre, få enda mer europeisk støtte. Og i Europa vil Israel i enda større grad bli delegitimert (altså Israel har ikke rett til å eksistere).

 

Forrige artikkelIsraels økonomi vokste 3,3 prosent i 2012
Neste artikkelMIFF sikter mot 7000!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Odd Myrland var redaktør av MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus fra 1994 til 2016. I en enda lengre periode har han vært leder for MIFFs lokalforening i Stavanger. Fra 2016 fortsetter Myrland som redaksjonell medarbeider for MIFF. Før Myrland ble pensjonist hadde han en lang karriere som lærer, sist som lærer i økonomifag på Sola videregående skole. Han har også skrevet boken "Med ryggen mot havet", som tar for seg Midtøsten-konflikten frem til 1980-tallet. Tlf. 958 86 977/ 51 58 01 65 E-post: odd@miff.no