Kahan utnevnt til St. Olavs-kommandør

Mangeårig MIFF-medlem Herman Kahan er blitt utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden, Norges gjeveste orden.

Herman Kahan (Foto: Skjermdump fra YouTube-video til MIFF)
Herman Kahan (Foto: Skjermdump fra YouTube-video til MIFF)

Tildelingen av ordenstegnene fant sted 18. februar. Ifølge Slottet ble Herman Kahan utnevnt som kommandør “for hans innsats for å fremme toleranse og forståelse”.

Den nå 87 år gamle mannen ble født i Sighet i Romania i 1926, var barndomsvenn med Nobels fredspris-vinner Elie Wiesel og ble siden utdannet til rabbiner i gamle Tsjekkoslovakia. I 1944 ble Kahan deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med store deler av av familien og slekten. Han ble sammen med faren sendt videre på en rekke andre fangeleire før frigjøringen, men begge overlevde. Kun ti dager etter å ha fått sin frihet tilbake, døde også Kahans far.

I 1949 kom han til Norge og startet det som nå heter Heka Trikotasjefabrikk, der han fortsatt er yrkesaktiv bedriftsleder. Han har også vært formann i Det mosaiske trossamfund i Oslo.

– Toleransens fanebærer
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, beskriver Kahan som “toleransens fanebærer” i anledning utnevnelsen.

– [I Oslo] ble han en iherdig og vellykket forretningsmann, men aldri har det fortrengt hans selvpålagte plikt å snakke toleranse og forståelse på tvers av religioner og folkeslag. Det er da også dette som er begrunnelsen for dagens velfortjente som velplasserte kongelige heder, skriver Stanghelle.

Redaktøren hyller Kahans evne til å lete etter forsoning og toleranse, på tross av at han selv har vært offer for den verste form for intoleranse.

– Så kan vi andre bare undre oss over at det er mennesker som nettopp Herman Kahan – som tydeligere enn noen har sett den menneskelige ondskap i hvitøyet – som påtar seg rollen som en toleransens fanebærer. Der det hadde vært forståelig å finne hat og bitterhet, er det snarere leting etter forsoning som dominerer tankebildet. For det er slik Herman Kahan har satt så tydelige spor etter seg gjennom mange tiår i det norske samfunnet, skriver redaktøren.

Opptatt av religionsdialog
I løpet av de siste 35 år har Herman Kahan en rekke ganger holdt foredrag i MIFFs lokalforeninger. 25. september 2011 holdt han et foredrag på MIFFs årlige høstseminar om fangetransporten til Auschwitz og om likhetene mellom jødedom og kristendom. Alt i sin tolerante ånd.

Se det sterke foredraget her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_ya3LsV5nck[/youtube]

Forrige artikkelFullstendig ulik oppmerksomhet på norsk og israelsk krigføring skaper jødehat
Neste artikkel– Selvsagt er Jerusalem Israels hovedstad
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no