Kahan utnevnt til St. Olavs-kommandør

Mangeårig MIFF-medlem Herman Kahan er blitt utnevnt til kommandør av St. Olavs Orden, Norges gjeveste orden.
Herman Kahan (Foto: Skjermdump fra YouTube-video til MIFF)
Herman Kahan (Foto: Skjermdump fra YouTube-video til MIFF)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Tildelingen av ordenstegnene fant sted 18. februar. Ifølge Slottet ble Herman Kahan utnevnt som kommandør “for hans innsats for å fremme toleranse og forståelse”.

Den nå 87 år gamle mannen ble født i Sighet i Romania i 1926, var barndomsvenn med Nobels fredspris-vinner Elie Wiesel og ble siden utdannet til rabbiner i gamle Tsjekkoslovakia. I 1944 ble Kahan deportert til konsentrasjonsleiren Auschwitz sammen med store deler av av familien og slekten. Han ble sammen med faren sendt videre på en rekke andre fangeleire før frigjøringen, men begge overlevde. Kun ti dager etter å ha fått sin frihet tilbake, døde også Kahans far.

I 1949 kom han til Norge og startet det som nå heter Heka Trikotasjefabrikk, der han fortsatt er yrkesaktiv bedriftsleder. Han har også vært formann i Det mosaiske trossamfund i Oslo.

– Toleransens fanebærer
Politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle, beskriver Kahan som “toleransens fanebærer” i anledning utnevnelsen.

– [I Oslo] ble han en iherdig og vellykket forretningsmann, men aldri har det fortrengt hans selvpålagte plikt å snakke toleranse og forståelse på tvers av religioner og folkeslag. Det er da også dette som er begrunnelsen for dagens velfortjente som velplasserte kongelige heder, skriver Stanghelle.

Redaktøren hyller Kahans evne til å lete etter forsoning og toleranse, på tross av at han selv har vært offer for den verste form for intoleranse.

– Så kan vi andre bare undre oss over at det er mennesker som nettopp Herman Kahan – som tydeligere enn noen har sett den menneskelige ondskap i hvitøyet – som påtar seg rollen som en toleransens fanebærer. Der det hadde vært forståelig å finne hat og bitterhet, er det snarere leting etter forsoning som dominerer tankebildet. For det er slik Herman Kahan har satt så tydelige spor etter seg gjennom mange tiår i det norske samfunnet, skriver redaktøren.

Opptatt av religionsdialog
I løpet av de siste 35 år har Herman Kahan en rekke ganger holdt foredrag i MIFFs lokalforeninger. 25. september 2011 holdt han et foredrag på MIFFs årlige høstseminar om fangetransporten til Auschwitz og om likhetene mellom jødedom og kristendom. Alt i sin tolerante ånd.

Se det sterke foredraget her:
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=_ya3LsV5nck[/youtube]

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise