Kontrollkomiteen krever dokumentasjon

Utenriksministeren har gjentatte ganger forsikret Stortinget om at norske økonomiske bidrag til palestinske selvstyremyndigheter ikke har gått til å lønne fengslede terrorister. Nå krever Kontrollkomiteen dokumentasjon på påstanden.

Faksmile av Kontrollkomiteens brev til utenriksministeren, sendt 5. mars 2013.
Faksmile av Kontrollkomiteens brev til utenriksministeren, sendt 5. mars 2013.

Komitéleder Anders Anundsen (frp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag følgende spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide:

“Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til at utenriksministeren gjentatte ganger har forsikret Stortinget om at norske økonomiske bidrag til palestinske selvstyremyndigheter ikke har gått til å lønne fengslede terrorister.

Kan UD dokumentere dette?”

Bakgrunnen for spørsmålet er reportasjen som NRK Dagsrevyen sendte 28. februar. Journalist Tormod Strand presset utenriksdepartementet til å medgi at det finnes en egen støtteordning for palestinske fanger som er dømt i israelsk militærdomstol. Statssekretær Torgeir Larsen bekreftet også at beløpene øker med straffens lengde.

Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark slo umiddelbart fast i studio på Dagsrevyen at tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte Stortinget “på feil måte” når det gjaldt utbetalinger til terrorister. KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad mener NRKs reportasje indikerer at et skriftlig svar som Støre ga i september 2012 “var misvisende”. Ropstad har i et spørsmål til utenriksministeren bedt om utfyllende og korrigerende opplysninger om utbetalinger til terrorister. Utenriksminister Espen Barth Eide må svare skriftlig i løpet av denne uken.

I september 2012 meldte MIFF at seks prosent av PAs budsjett går til sikkerhetsfanger og familier av selvmordsbombere. På tross av økonomiske vanskeligheter fortsetter de palestinske selvstyremyndighetene å utbetale titalls millioner av kroner hver måned til palestinere i israelske fengsler og til de etterlatte etter selvmordsbombere.

I januar 2012 meldte MIFF at utbetalingene til fengslede terrorister ikke bare var sosialhjelp, eller “kantinepenger”, som norske myndigheter har hevdet, men reelle lønnsutbetalinger. Fangene får penger på grunn av, og ikke på tross av, den terror som mange av dem har utsatt israelere for, skrev MIFF.

 

Forrige artikkelPalestinsk dobbeltmoral i Jaradat-saken
Neste artikkelFørste Knesset-medlem født i USA på 30 år
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.