Kontrollkomiteen krever dokumentasjon

Utenriksministeren har gjentatte ganger forsikret Stortinget om at norske økonomiske bidrag til palestinske selvstyremyndigheter ikke har gått til å lønne fengslede terrorister. Nå krever Kontrollkomiteen dokumentasjon på påstanden.
Faksmile av Kontrollkomiteens brev til utenriksministeren, sendt 5. mars 2013.
Faksmile av Kontrollkomiteens brev til utenriksministeren, sendt 5. mars 2013.
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Komitéleder Anders Anundsen (frp) i Kontroll- og konstitusjonskomiteen sendte tirsdag følgende spørsmål til utenriksminister Espen Barth Eide:

“Kontroll- og konstitusjonskomiteen viser til at utenriksministeren gjentatte ganger har forsikret Stortinget om at norske økonomiske bidrag til palestinske selvstyremyndigheter ikke har gått til å lønne fengslede terrorister.

Kan UD dokumentere dette?”

Bakgrunnen for spørsmålet er reportasjen som NRK Dagsrevyen sendte 28. februar. Journalist Tormod Strand presset utenriksdepartementet til å medgi at det finnes en egen støtteordning for palestinske fanger som er dømt i israelsk militærdomstol. Statssekretær Torgeir Larsen bekreftet også at beløpene øker med straffens lengde.

Høyres stortingsrepresentant Peter S. Gitmark slo umiddelbart fast i studio på Dagsrevyen at tidligere utenriksminister Jonas Gahr Støre informerte Stortinget “på feil måte” når det gjaldt utbetalinger til terrorister. KrFs stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad mener NRKs reportasje indikerer at et skriftlig svar som Støre ga i september 2012 “var misvisende”. Ropstad har i et spørsmål til utenriksministeren bedt om utfyllende og korrigerende opplysninger om utbetalinger til terrorister. Utenriksminister Espen Barth Eide må svare skriftlig i løpet av denne uken.

I september 2012 meldte MIFF at seks prosent av PAs budsjett går til sikkerhetsfanger og familier av selvmordsbombere. På tross av økonomiske vanskeligheter fortsetter de palestinske selvstyremyndighetene å utbetale titalls millioner av kroner hver måned til palestinere i israelske fengsler og til de etterlatte etter selvmordsbombere.

I januar 2012 meldte MIFF at utbetalingene til fengslede terrorister ikke bare var sosialhjelp, eller “kantinepenger”, som norske myndigheter har hevdet, men reelle lønnsutbetalinger. Fangene får penger på grunn av, og ikke på tross av, den terror som mange av dem har utsatt israelere for, skrev MIFF.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise