Oljefondet investerer nye milliarder i Israel

Oljefondets investeringer i israelske statsobligasjoner ble mer enn tjuedoblet i 2012, ifølge avisen Klassekampen.
Yngve Slyngstad, leder for Statens pensjonsfond utland. (Foto: Norges Bank)
Yngve Slyngstad, leder for Statens pensjonsfond utland. (Foto: Norges Bank)

Oljefondet har de siste årene trukket seg ut av flere israelske selskaper, fordi Finansdepartementet har ment at disse selskapene har bidratt til å opprettholde den israelske okkupasjonen. Men Oljefondet boikotter ikke Israel generelt. 4,5 milliarder kroner har Oljefondet investert i israelske statsobligasjoner det siste året, meldte Klassekampen lørdag.

Nyheten får partiet SV til å reagere.

– Dette er galt. Dette er å finansiere okkupasjonspolitikken til Israel, på den måten at vi gir lån til et land som bruker store militærressurser på sin okkupasjon og undertrykking av Palestina, sier SVs utenrikspolitiske talsperson Snorre Valen til avisen.

Han mener SV bør gå til valg på å trekke Oljefondet «ut av israelsk statsgjeld».

Skal vi like gjerne boikotte alle?
Hva med andre land Norge investerer tungt i gjennom Oljefondet? Ingen av de menneskerettighets- og fredsutfordringene som eksisterer i disse landene, får SV til å reagere med boikottkrav. Eksemplene blir bare noen få, og sikkordpregede.

USA: 28,6 prosent av Oljefondets aksjeinvesteringer er gjort i USA. Landet har ikke har lagt ned Guantanamo-basen, praktiserer dødsstraff, er i krig i Afghanistan, praktiserer tortur mot sine strengest bevoktede fanger.
– Storbritannia: 13 prosent av de aksjeinvesteringene er gjort i Storbritannia, som er i krig i Afghanistan.
– Frankrike: I krig i Mali.
– Japan: Har et til tider svært anspent forhold til Kina, grunnet uenighet om landområder.
– Sør-Korea: 1,6 prosent av fondets totale investeringer er gjort i Sør-Korea, som har en tynnslitt våpenhvile med sine koreanske brødre i nord. Er en av verdens største militærmakter.
Kina: Praktiserer dødsstraff, manglende ytrings- og pressefrihet, i en «kald krig» med Taiwan og Japan, torturerer fanger, har ikke frie valg og sensurerer internett i stor skala. 1,2 prosent av de totale investeringene er gjort her.
Qatar: Et av de nye investeringslandene til Oljefondet. Praktiserer dødsstraff, tillater ikke undertrykkede fremmedarbeidere å opprette fagforeninger, homofili er ulovlig, manglende ytrings- og pressefrihet og religionsfriheten er svært begrenset.
Kenya: Utbredt med overdrevet voldsbruk fra et korrupt politi, et like korrupt rettssystem tramper på folkets rettigheter, presse- og ytringsfriheten er begrenset, i konstant krig langs grensene til Somalia med opprørsgrupper derifra. Er også et av de nye markedene til Oljefondet.
Jordan: Israels naboland er det siste nye investeringslandet vi tar for oss. I Jordan er ytrings- og pressefriheten svært begrenset, men med positive valgreformer de siste årene. Sensurerer internett, har en begrenset religionsfrihet, få rettigheter for kvinner, tar ikke oppgjør med æresdrap og praktiserer dødsstraff.

Vi kan jo rette følgende spørsmål til de anti-israelske kreftene i SV som vil boikotte Israel også gjennom Oljefondet: Hva da med alle disse landene som er nevnt over?

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise