Går Misjonsselskapet og KrFU inn for boikott av Israel?

Styreleder Catharina Bu (bildet) i Slett U-landsgjelda (SLUG) ber Oljefondet trekke seg ut av israelske statsobligasjoner. KrFU, som er tilsluttet SLUG, tar avstand fra utspillet. Det norske Misjonsselskap vil ikke kommentere saken.

Catharina Bu i SLUG ber Norge trekke seg ut av israelske statsobligasjoner.
Catharina Bu i SLUG ber Norge trekke seg ut av israelske statsobligasjoner.

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

16. mars publiserte representanter for Norsk Folkehjelp, Fellesutvalget for Palestina og Slett U-landsgjelda (SLUG) en felles pressemelding, der de tok til orde for at Oljefondet bør kutte sine investeringer i israelske statsobligasjoner.

– 1. desember 2010 ble det innført regler om at Oljefondet ikke skal investeres i statsobligasjoner fra land som det er vedtatt FN-sanksjoner mot, eller andre internasjonale tiltak av stort omfang. Dette har ikke ført til noen endringer i praksis. Det vil si at Norge investerer i statsobligasjoner fra land som står ansvarlig for grove menneskerettighets- og folkerettsbrudd, som for eksempel Israel, heter det i uttalelsen.

Kritisk til styreleder

Styreleder Catharina Bu i Slett U-landsgjelda (SLUG).
Styreleder Catharina Bu i Slett U-landsgjelda (SLUG).

Det er styreleder Catharina Bu som har undertegnet uttalelsen  på vegne av Slett U-landsgjelda. Det er en paraplyorganisasjon for mennesker og organisasjoner med ønske om å se at den norske stat sletter fattige lands gjeld. Blant medlemsorganisasjonene finner vi Det norske misjonsselskap og deres ungdomsorganisasjon, Europeisk Ungdom, flere katolske og statskirkelige organer, Redd Barna, Changemaker, SOS-rasisme, Rød ungdom, AUF, KrFU og mange flere.

For en god del av disse organisasjonene – kanskje de fleste – er det ikke noen overraskelse at det kommer utspill om boikott av Israel.

Men hva med KrFU? Ungdomspartiet er representert i styret i SLUG med sin internasjonale nestleder Eilev Hegstad. Han er kritisk til styrelederen og den pressemeldingen hun skrev under på.

Internasjonal nestleder i KrFU, Eilev Hegstad. (Foto: Krfu.no)
Internasjonal nestleder i KrFU, Eilev Hegstad. (Foto: Krfu.no)

–  Nei, jeg støtter henne ikke. Det viser at man setter én standard for Israel og én for andre land. Norge har statsobligasjoner i mange land som står for grovere menneskerettighetsbrudd, mener han.

Hegstad forklarer at Bu kom med uttalelsen “uten at saken har blitt tatt opp i styret”, men at det egentlig er “normal praksis” i SLUG. Han ønsker ikke å kritisere dette.

– Nei, hun som leder styret har rett til å uttrykke seg. Vi er mange medlemsorganisasjoner og vi er enige om hovedpunktene og målet, men selvfølgelig ikke alt. Vi ønsker alle å slette gjeld og bekjempe fattigdom, forklarer han.

– Underlig med boikott
Faktum er jo her, at styrelederen for Slett U-landsgjelda skriver under på at hun ikke ønsker å investere i et demokratisk land hun er politisk uenige med, samtidig som SLUG krever at gjelda til mange korrupte og ikke-demokratiske regimer skal slettes. Vil du karakterisere det som dobbeltmoral?

– En kan vel kalle det dobbeltmoralsk. Men samtidig så setter SLUG en rekke krav til stater for at de skal kunne få gjelden sin slettet. Gjeldsslette skal ikke komme uten krav til forbedring. Men jeg er enig i at det er noe underlig at en vil boikotte Israel på denne måten, også fordi at en boikott av Israel vil virke mot sin hensikt. Dialog er jo helt nødvendig for å få til en løsning på konflikten, sier Hegstad.

KrFUs nestleder forklarer at både SLUG og KrFU ønsker å “kutte Oljefondets investeringer”, i land som “ikke respekterer menneskerettighetene”. Men de to organisasjonene er uenige om hvor grensen skal gå. Hegstad tror imidlertid ikke fellesuttalelsen fra SLUG, Fellesutvalget for Palestina og Norsk Folkehjelp vil få “noen særlig langtidseffekt”.

Det norske Misjonsselskap og deres ungdomsorganisasjon ønsker ikke å kommentere saken, opplyser kommunikasjonssjef Sigurd Egeland til Miff.no.

Her er alle SLUGs tilsluttede organisasjoner.

Forrige artikkelObama får en mini-gave fra Netanyahu
Neste artikkelObama: – Å stå med Israel gjør verden til et bedre sted
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Kenneth O. Bakken (f. 1985) har jobbet deltid som journalist for MIFF helt fra år 2004. Fra 1. januar 2011 ble han ansatt på fulltid. Bakken har mastergrad i teologi og misjon fra Fjellhaug Internasjonale Høgskole i Oslo. Tlf. 47 17 67 80 E-post kenneth@miff.no