I framtiden vil norske jagerflypiloter ta av på israelske vinger

F-35. (Foto: MultiplyLeadership, flickr.com)
F-35. (Foto: MultiplyLeadership, flickr.com)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Det norske forsvaret har planer om å kjøpe totalt 56 nye kampfly av typen Lockheed Martin F-35 Lightning II. I dag får kronprinsparet en guidet tur hos flyprodusenten Lockheed Martins gigantiske fabrikk i Forth Worth i Texas.

Norge skal etter planen få de første seks F-35 levert i 2017, skrev NTB i april. Sannsynligheten vil være stor for at mange av flyene Norge mottar i årene som følger vil være utstyrt med vinger produsert i Israel.

I april inngikk Israel Aerospace Industries en avtale med Lockheed Martin om å levere vinger til F-35 fra år 2015 og 10-15 år framover i tid. Potensielt har avtalen en verdi på nærmere 14,5 milliarder kroner, melder IAI.

– Dette sikrer IAIs rolle i verdens mest avanserte kampfly, sier Joseph Weiss, direktør for IAI.

Da MIFF først meldte om IAIs forhandlinger om leveranser av vinger til F-35 prosjektet, i august 2010, skrev vi at 800 av 3200 planlagte fly kunne bli utstyrt med israelske vinger. Hvor stor andel i den totale produksjonsserien som får israelske vinger er ukjent.

Fra før er det klart at israelske selskaper også leverer elektronisk utstyr til F-35.

Israels motstandere i Norge arbeider for norsk importforbud av våpen produsert i Israel. Dersom en slik linje skulle få gjennomslag, vil det nok være vanskelig å få norsk kampfly på vinger som de ikke har.

Men et generelt importforbud fra Israel, heller ikke når det gjelder forsvarsmateriell, er ikke aktuelt, slo statssekretær Gry Larsen i Utenriksdepartementet fast i november 2012. Norske jagerflypiloter kan heldigvis ta av også i framtiden.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag