Jødiske motstandsfolk hedres på hjemmefrontmuseet

Over 150 norske jøder deltok som soldater i kampen mot nazistene under krigen. Fra i dag kan du se en egen utstilling med fokus på syv av krigsdeltakerne ved Norges Hjemmefrontmuseum på Akershus festning.

Syv norske jøder som deltok i motstandskampen mot nazistene under andre verdenkrig. (Foto: Jødisk Museum)
Syv norske jøder som deltok i motstandskampen mot nazistene under andre verdenkrig. (Foto: Jødisk Museum)

En betydelig andel av det lille jødiske samfunnet i Norge ved inngangen av 1940-tallet engasjerte seg i aktiv motstandskamp mot nazistene. Andelen var større enn i resten av det norske folk.

– Fra 8. mai kan du bli kjent med syv av de norske jødene som deltok i krigen på Norges Hjemmefrontmuseum, forteller Sidsel Levin, daglig leder ved Jødisk Museum i Oslo. Hun har tidligere hatt utstillingen i sitt eget museum, men den er nå overført til Hjemmefrontmuseet og blitt spesielt tilrettelagt også for et engelskspråklig publikum.

Norske jødiske kvinner og menn deltok i alle våpengrener og på alle frontavsnitt hvor norske avdelinger kjempet i siste halvdel av krigen, skriver Jødisk Museum på sin nettutgave av utstillingen. Norske jøder kjempet også i andre alliertes land avdelinger, og var involvert i kjente slag som blant annet El Alamein, Normandie, Ardennerskogen, Iwo Jima.

Her kan du bli bedre kjent med de norske jødene som blir presentert i utstillingen.

  • Jenny Hurwitz (1919-2005) Arbeidet ved den norske overkommandoen i London.
  • Herman Hirsch Becker (1920-1945) Flynavigatør som deltok i luftkrigen på kontinentet.
  • Arnold Selikowitz (1912-2003) Tannlege i felt i nordområdene.
  • Salo Goldfarb (1918-1986) Løytnant fra Bergen, dro til England med Shetlands-Larsen for å delta i krigen.
  • Sigmund Meieran (1920-) Navigatør på bombefly, satt 19 måneder i krigsfangenskap.
  • Ruth (Lillemor) Rubinstein (1919-2000) Ga bistand til hemmelige norske agenter på oppdrag for britiske myndigheter.
  • Israel Krupp (1908-1991) Deltok aktivt i hemmelig motstandskamp fra Sverige og inn i Norge.

 

Forrige artikkelEr det riktig av kongen å gi Mads Gilbert og Erik Fosse medalje?
Neste artikkelNRK faller mest på omdømmemåling, og det med god grunn
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.