Akershus Reiselivsråd fjernet karikaturer

I forrige uke lå det ute en karikaturtegning som sammenligner Israel med Adolf Hitler på nettsidene til Akershus Reiselivsråd. Etter mailreaksjon fra MIFFere, ble illustrasjonen byttet ut.

Skjermdump fra http://www.akershus.com/no/se-og-gjore/museer-og-gallerier/ 30. mai 2013.
Skjermdump fra http://www.akershus.com/no/se-og-gjore/museer-og-gallerier/ 30. mai 2013.

Torsdag 30. mai mottok MIFF et tips om hovedillustrasjonen på nettsiden for informasjon om museer og gallerier til Akershus Reiselivsråd. På siden var det lagt ut tre karikaturer som tidligere er trykket i norske aviser. To tegninger angikk karikaturstriden i 2006, en selvkritikk mot Norge og en honnør (?) til Danmark.

Den siste tegningen framstiller et ansikt, som umiskjennelig skal være Adolf Hitler. Formen på luggen er ikke til å ta feil av. Øynene er to blå davidsstjerner og den karakteristiske barten er dannet av en stridsvogn.

 

Rask reaksjon

Da Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, delte bildet på Facebook, ble det rask reaksjon fra flere MIFF-medlemmer og andre. Akershus Reiselivsråd ble kontaktet på e-post av flere, og illustrasjonene ble fjernet i løpet av kort tid.

Akershus Reiselivsråd svarte slik til de som sendte inn e-post:

“Takk for din tilbakemelding og jeg beklager at du føler deg støtt av dette. Bildet er hentet fra en utstilling om ytringsfrihet vist på Avistegnernes Hus i Drøbak. Drøbak har på initiativ av Avistegnernes Hus også fått status som friby for forfulgte avistegnere.

Bildet er ment som en illustrasjon på ytringsfrihet og kunst, det at du føler at dette er upassende gjør at vi selvsagt vil endre bildebruken. Vår oppgave er ikke å skape diskusjon men å vise bredden av det Akershus har å by på hvor da denne type utstiller er noe av det finnes.

Bildet vil bli byttet i løpet av kort tid og nok en gang takk for din tilbakemelding.”

Sammenlikning av aktuell israelsk politikk med nazistenes politikk kan være et eksempel, konteksten tatt i betrakning, på hvordan antisemittisme manifesterer seg med hensyn til staten Israel, heter det i EUs arbeidsdefinisjon på antisemittisme. Adolf Hitler var øverst ansvarlig for utryddelse av seks millioner jøder under andre verdenskrig.

Akershus Reiselivsråd skal ha ros for raskt å ha fjernet gammelt grums, tidligere trykket i norsk avis, fra sine nettsider. På Avistegnernes Hus i Drøbak får vi håpe karikaturen blir presentert som eksempel på farlig propaganda som hører fortiden til.

Forrige artikkel– Slik vinner du debatter om Israel
Neste artikkelFølg med på U21 EM i Israel på TV 2
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.