DMT klager Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg

Det Mosaiske Trossamfund og Antirasistisk senter klager Dagbladets tegneseriestripe fra 28. mai inn for Pressens Faglige Utvalg. DMT-leder Ervin Kohn mener tegningen har brutt Vær Varsom-plakatens regel om å vise respekt.

Skjermdump fra www.dagbladet.no/tegneserie/gjesteserie/20mgdrefvelin/ omkring kl. 17.00 28. mai 2013.
Skjermdump fra www.dagbladet.no/tegneserie/gjesteserie/20mgdrefvelin/ omkring kl. 17.00 28. mai 2013.

MIFF skrev om Dagbladets blodige tegneserie allerede 28. mai, samme dag som den ble trykket i avisen og publisert på avisens nettside. I dagene som fulgte kom det en rekke reaksjoner, ikke minst fra jødiske organisasjoner i utlandet. Senere har også Oslo katolske bispedømme og Mellomkirkelig Råd i Den norske kirke kommet på banen med kritikk av Dagbladet.

– Når vi tar til ordet for at denne karikaturen er usmakelig og et brudd på anstendigheten, er det ikke fordi vi mener at karikaturen skulle vært forbudt å trykke. Det vi gjør er rett og slett å bruke vår ytringsrett til å si at slike meninger som karikaturen representerer tar vi på det sterkeste avstand fra, skriver bispedømmerådet.

Søndag 9. juni meldte Vårt Land at Det Mosaiske Trossamfund og Antirasistisk senter klager Dagbladet inn for Pressens Faglige Utvalg (PFU). Klagerne mener Dagbladet har brutt punkt 4.3 i Vær Varsom-plakaten: «Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.»

– Tegningen føyer seg inn i en veldig gammel tradisjon som går helt tilbake til middelalderen, der jøder ble beskyldt for å drepe kristne barn og bruke blodet deres i religiøse ritualer, sier Ervin Kohn, leder i DMT, til avisen.

– Hva gjør tegningen til antisemittisme?

– Den spiller på akkurat det at jøder torturerer barn. Det er dessuten en entydig forståelse av at personene på tegningen er jøder, jeg har ikke hørt om muslimer som føler seg truffet, svarer Kohn.

Dagbladet forsvarte tegneseriestripen på lederplass 3. juni.

 Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Ingen artikler å vise