Borgerlige står fast på ny Israel-politikk

“Litt mindre skråsikkerhet, og litt mer realisme og selvinnsikt.” Det er kursen for en ny borgerlig Israel-politikk som pekes ut av Ine Marie Eriksen Søreide, Høyres utenrikspolitiske talskvinne.

Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)
Utenriksminister Ine Marie Eriksen Søreide gir 125 millioner kroner til UNRWA. (Foto: Kjetil Ree, Wikimedia Commons)

I dag lar avisen Vårt Land utenriksminister Espen Barth Eide kritisere det han mener er “sprikende og ukjent Israel-politikk” på borgerlig side. Det blir påpekt i artikkelen at Høyre og Venstre ikke sier noe om Midtøsten i sine partiprogrammer, Fremskrittspartiet skriver to setninger og KrF “har en haug politiske løfter”.

– Jeg oppfatter forskjellige signaler fra særlig Høyre, KrF og Frp. Høyre ligger ganske nær opp til oss, mens det nærmest har vært en konkurranse mellom KrF og Frp om hvem som kan ta opp flest Israel-saker i Stortinget, sier Eide.

Allerede i januar forklarte representanter for Høyre og FrP hva en mer Israel-vennlig politikk vil bety i praksis. Det er ikke sikkert utenriksministeren har fått med seg denne MIFF-artikkelen.

Representanter for borgerlige partier forklarer også til Vårt Land hva en ny regjering vil bety for Israel-politikken.

  • Ine Marie Eriksen Søreide, Høyre-talskvinne og leder i Utenrikskomiteen, skriver: ” Litt mindre skråsikkerhet, og litt mer realisme og selvinnsikt. Det bør være utgangspunktet for norsk Midtøsten-politikk.”
  • Peter N. Myhre, stortingsrepresentant for Frp, sier: “Vi vil dempe kritikken som den nåværende regjeringen griper til når Israel vil forsvare seg. Landets rett til dette er veldig viktig.”
  • Hans Olav Syversen, parlamentarisk leder i KrF, sier: “Det første man vil merke er en helt annen retorikk. Disse boikottutspillene som kommer med jevne mellomrom vil man slippe å se fra oss.”
  • Ola Elvestuen, nestleder i Venstre, sier: “Særlig SV har ført en ensidig Israel-kritikk. Målet er å få på plass en tostatsløsning og ikke ta side i det som er en veldig vanskelig konflikt.” Han lover også en “mer balansert retorikk”.

 

Forrige artikkelAp inn, Bayit Yehudi ut?
Neste artikkel– Nok er nok
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.