Klikk her for å bli medlem nå!

Kom til Nordic Israel Congress 10.-12. mai som fortsetter i stor fellesmarkering mot Israelhatet 12. mai.

Ernas gratulasjon til Israel

Siv Jensen og Erna Solberg på Nordiske Mediedager 2013. (Foto: Eirik Helland Urke, flickr.com)
Siv Jensen og Erna Solberg på Nordiske Mediedager 2013. (Foto: Eirik Helland Urke, flickr.com)
Les gratulasjonen som Erna Solberg (Høyre) ga til Israel på 60-årsdagen. - Kulturelt, historisk og politisk er det ingen land i Midtøsten som står Norge nærmere enn Israel, skrev Solberg.
  • Stortingsrepresentant Erna Solberg, Høyre, skrev denne hilsen i forbindelse med Israels 60-årsdag i mai 2008. Første gang publisert i boken Med Israel for fred – Israel 60 år i september 2008. Artikkelen ble første gang publisert online 25. september 2009.

 

Det er en glede og ære for meg å kunne delta i Israels 60-årsjubileum, og MIFFs kommende 30-årsjubileum, gjennom denne unike boken som feirer både Israel og norsk-israelske forbindelser.

DET BEGYNNER å bli ganske lenge siden Israel var en nyfødt stat i 1948. I sitt seks­tiende år fremstår Israel mer enn noensinne som et etablert land, også i økende grad i sine urolige nærområder. Når den israelske nasjonen i 2008 kan vise frem imponerende økonomisk, vitenskapelig og teknologisk styrke, sammen med et levende demokrati, har Israel på mange felt oppfylt – og overoppfylt – Theodor Herzls visjoner.

PÅ ET ÅR SOM DETTE har Israel all grunn til å gratulere seg selv og være stolt av sin fremgang. Som en nasjon som nylig feiret hundre års uavhengighet, kan Norge lett identifisere seg med Israel i anledning dette viktige jubileet. Partiet Høyre og jeg personlig står derfor i rekken av gratulanter og er glade for å kunne bidra til denne bok.

KULTURELT, HISTORISK OG POLITISK er det ingen land i Midtøsten som står Norge nærmere enn Israel. Dette låter kanskje som en selvfølge, men bør ikke være det. Uansett hvilken målestokk man velger, er Israel trolig et av de mest sammensatte samfunn i den vestlige verden. Det er nesten umulig å konkludere noe som helst om israelerne – mangfoldet av unntak vil alltid tre frem. Dette mangfoldet har lenge vært et av Israels sterkeste varemerker, og en klar fordel i dagens globaliserte verden – en verden Israel har klart å nyttiggjøre seg på en imponerende måte.

SAMTIDIG er det kanskje nettopp dette mangfoldet som utgjør Israels største utfordring: å samle alle israelere om én fremtidsvisjon, og som i tillegg vil kunne samle støtte i den jødiske diasporaen, blant nabofolkene i Midtøsten og i resten av verden. Også Norge er et lite land. Vår utfordring vil alltid ligge i å identifisere hva som er aller viktigst, erkjenne begrensningene på vår egen innflytelse over egen fremtid, og utvikle samarbeidsformer med andre land som lar oss utfylle hverandre.

HVA ANGÅR SAMARBEID mellom våre to land, føler jeg at mulighetene langt i fra er uttømt selv etter 60 lange år. Jeg tenker ikke kun på handel, selv om også dette feltet er viktig. Både Norge og Israel er teknologinasjoner, vi har sterke forskningsmiljøer, en gründertradisjon og betydelige internasjonale nettverk. I tillegg bør nyere temaer som klima- og miljøspørsmål kunne bringe oss enda nærmere sammen. Jeg konstaterer også at det er betydelig interesse blant israelere for å besøke Norge og Skandinavia – dette ser jeg på som et godt og hyggelig tegn på et godt tosidig forhold mellom våre to land.

JEG ØNSKER ISRAEL HJERTELIG TIL LYKKE med 60-årsjubileet, og som det visstnok heter på hebraisk – «helt til 120» – og enda lenger.

 

 

 


Kan du hjelpe på én eller flere måter?

  1. Bli medlem (fyll ut skjemaet under)
  2. Gi en gave til MIFFs informasjonsarbeid for Israel.
  3. Bestill MIFFs bøker – passer veldig godt som gave både til Israel-venner og folk som er kritiske til Israel.
  4. Bestill flyers med israelernes beste argumenter til utdeling.

Denne artikkelen kan du lese gratis på grunn av over 13.000 MIFF-medlemmer og andre frivillige givere. Men vi trenger støtte fra mange flere nå!

Gi gave her eller Vipps 39881

Bli medlem ved å fylle ut skjemaet under og trykk «send»!

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israels sak

Med noen få klikk kan du gi med mobilen din.

0

Your Cart