Fremskritt

Sammenligner man ordbruken om Israel til regjeringens juniorpartier i 2005 og 2013 kan man ikke kalle det annet en fremskritt. Ble samarbeidsavtalen en drømmesituasjon for Israels sak i Norge?

Siv Jensens parti bruker helt andre ord om Israel enn det Kristin Halvorsens parti gjorde i 2005. (Foto: Kunnskapsdepartementet og Fremskrittspartiet)
Siv Jensens parti bruker helt andre ord om Israel enn det Kristin Halvorsens parti gjorde i 2005. (Foto: Kunnskapsdepartementet og Fremskrittspartiet)

Man kan si tusen ting om den nye regjeringen og samarbeidsavtalen. Det aller meste er ikke MIFFs oppgave å si, og våre medlemmer vil ha svært ulike oppfatninger. Men de fleste vil nok medgi at juniorpartiets ordbruk om Israel er et adskillig fremskritt i forhold til juniorpartiet som kom til makten for åtte år siden.

Da Sosialistisk Venstreparti kom til makten for første gang i 2005, hadde de følgende avsnitt i sitt politiske program.

“SV støtter palestinernes kamp mot israelsk okkupasjon og påtvungen eksil, deres rett til en egen stat med Øst-Jerusalem som hovedstad og flyktingenes rett til å vende tilbake. SV vil legge press på Israel og være pådriver i kampen mot apartheidmuren på den okkuperte Vestbredden, i henhold til uttalelsen til den internasjonale domstolen i Haag.”

Når Fremskrittspartiet kommer til makten for første gang åtte år senere, har de følgende avsnitt i sitt handlingsprogram.

“Fremskrittspartiet mener det er viktig å bygge allianser med likesinnede land og støtte opp om demokratiske staters rett til å forsvare seg mot terrorisme og trusler fra naboland. Vi støtter det jødiske folks rett til et nasjonalt hjemland i Israel. Staten Israel erkjennes som en suveren og demokratisk stat med rett til å beskytte sine innbyggere mot eksterne, eksistensielle trusler.”

De dominerende regjeringspartiene, Arbeiderpartiet og Høyre, har ikke nevnt Israel med et ord i sine politiske program, verken i 2005 eller 2013.

 

Drømmesituasjon?

Da samarbeidsavtalen mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre ble kjent mandag kveld, stilte MIFF følgende spørsmål på vår Facebook-side.

Er det drømmesituasjonen for Israels sak i Norge? Et Israel-vennlig parti i regjering (FrP), og et Israel-vennlig parti i Stortinget (KrF) som står friere til å legge press på en (antatt) utenriksminister fra Høyre?

Faksmile fra de fire borgerlige partienes samarbeidsavtale.
Faksmile fra de fire borgerlige partienes samarbeidsavtale.

Midtøsten er såvidt nevnt i samarbeidsavtalen mellom de fire partiene: “Samarbeidspartiene vil arbeide for demokrati og menneskerettigheter, og legger til grunn en balansert holdning til M¡dtøstenkonflikten.”

Dette er en videreføring av løftene de borgerlige kom med under valgkampen, og som mange stortingskandidater signaliserte til MIFF. Det er grunn til å anta at antallet medlemmer av støttegruppen Israels venner på Stortinget øker i perioden 2013-2017.

 

  • Hva forventer du av en ny regjering og samarbeidsavtalen i forhold til Israel? Skriv din mening i kommentarfeltet under.
Forrige artikkelNekter å svare på MIFFs kritikk
Neste artikkelNetanyahu fikk Iran-svarene han ønsket i Washington
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.