SVs boikott mot Israel ble aldri vinnersak i valg

Etter at SV spisset sin boikott-politikk mot Israel på begynnelsen av 2000-tallet har partiet falt fra 12,5 til 4,1 prosent av stemmene ved stortingsvalg.

Sosialistisk Venstrepartis prosentvise oppslutning ved stortingsvalgene 1997-2013.
Sosialistisk Venstrepartis prosentvise oppslutning ved stortingsvalgene 1997-2013.

Mandag 14. oktober søkte statsminister Jens Stoltenberg avskjed i statsråd. Dermed er åtte år med rødgrønn regjering slutt, og boikottpartiet SV er ute av regjeringen.

Mye er sagt og skrevet om SVs Israel-boikott de siste årene. Vi skal ikke gjenta noe av dette her. MIFFs arkivstoff om partiet er rikelig.

Vi vil bare minne om tallenes klare tale: Boikott av Israel ble aldri noen vinnersak for SV ved stortingsvalg. Boikott-bevegelsen på venstresiden begynte for alvor sin aktivitet i 2001. Dette året fikk SV 12,5 prosent i oppslutning. Siden har partiet gått kraftig ned ved hvert valg – til 8,8 prosent i 2005, 6,2 prosent i 2009 og 4,1 prosent i 2013.

Oppslutningen til Rødt, et annet parti som vil ha boikott av Israel, har vært stabil i perioden, 1,2 prosent i 2001 og 1,1 prosent i 2013.

Sterke krefter i Miljøpartiet De Grønne støtter også økonomiske sanksjoner mot Israel. MDG fikk 2,8 prosent ved stortingsvalget i september.

Totalt har partier som støtter noen form for boikott av Israel falt i oppslutning fra 13,7 prosent i 2011 til 8 prosent i 2013, en nedgang på over 40 prosent.

Vi er ikke så naive at vi tror SVs Israel-boikott er eneste årsak til nedgang. Men det er åpenbart at fiendskapet mot Israel har fremmedgjort mange norske venstreorienterte som er glade i Israel. Den moderne jødiske staten ble i stor grad bygd av sosialister, og Israel-vennskapet har tidligere stått sterkt på den norske venstresiden.

MIFFs hovedstyremedlem Frode Fadnes Jacobsen er et eksempel på en SV-velger som åpent har kritisert partiet for deres boikott-linje. I januar 2006 skrev han artikkelen Åpent brev fra en skuffet velger.

I mars 2013 merket vi oss med tilfredshet at SV modererte tonen mot Israel i sitt nye program. Likevel har partiet en veldig lang vei å gå før det behandler Israel og konflikter hvor Israel er involvert med noe i nærheten av rettferdighet.

La oss håpe SV og partileder Audun Lysbakken får bedre tid til å justere kursen i opposisjon enn i posisjon. Vi venter fortsatt på svar fra ham hvorfor SV vil ha én regel for palestinske flyktninger og andre regler for alle andre flyktninger.

Forrige artikkelVil liberalisere Israels lovverk
Neste artikkelIran og USA møttes alene
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.