Eskil Pedersens dobbeltmoral

AUF-leder Eskil Pedersen protesterer når stortingsrepresentant Jørund Rytman (Frp) åpner for våpensalg til Israel. Pedersen hevder han ikke er dobbeltmoralsk, men det er akkurat det han er. Norge selger våpen til en mengde land der krig truer.
Eskil Pedersen. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr.com)
Eskil Pedersen. (Foto: Arbeiderpartiet, flickr.com)

Stortingsrepresentant Jørund Rytman (frp), som var leder i Israels venner på Stortinget på slutten av forrige stortingsperiode, mener Norge bør kunne selge våpenmateriell til Israel.

– I utgangspunktet ser jeg ikke de store prinsipielle forskjellene mellom å eksportere [våpen] til Israel og til USA. Dette vil nok stå på agendaen de neste månedene, og jeg regner med å ta det opp med våre folk, sier Rytman til Finansavisen. Også nyhetsbyrået NTB har laget en sak på dette (gjengitt både i VG, Dagbladet, Aftenposten og sikkert flere aviser).

 

«Ikke dobbeltmoralistisk»

AUF-leder Eskil Pedersen mener utenriksminister Børge Brende (Høyre) må avklare «veldig raskt» om det er aktuelt med våpensalg til Israel

– Vi har regler på at vi ikke selger våpen til land som er i krig eller der krig truer. Det er en lang tradisjon vi har som fredsnasjon at vi ikke er dobbeltmoralsk når det kommer til slike ting, sier Pedersen til NTB.

– Det er ikke veldig tillitvekkende hvis Norge skal eksportere våpen til et forsvar som angriper palestinerne, sier også Pedersen.

For det første bør AUF-lederen oppdatere sin kunnskap om Midtøsten med innspill fra Arbeiderpartiets nylig avgåtte utenriksminister Espen Barth Eide. I Midtøsten “er det to små landområder som er mest fredelige”, Israel og Vestbredden, sa Barth Eide til Jerusalem Post i august.

 

Her eksporterer Norge våpen

For det andre bør Pedersen studere listen over ulike land Norge selger våpen til. Alle de følgende landene har Norge solgt våpen til i perioden 2008-2011, ifølge regjeringens rapport om våpeneksport fra Norge godkjent i statsråd 16. november 2012.

 • Sør-Korea – truer krig med Nord-Korea?
 • Tyrkia – er landet i krig med kurdiske militsgrupper? Truer krig med Syria?
 • Thailand – har landet vært i krig med separatistgrupper i sør siden 2004?
 • Sør-Afrika – vurderer  landet å sende soldater inn i Somalia?
 • De forente arabiske emirater, Qatar og Kuwait – sender ikke disse landene penger og våpen til opprørsstyrker i Syria?
 • Malaysia – i september kom det melding om mobilisering av 4000 militsmenn i Sabah-området. Truer krig?
 • Jordan – truer ikke krig her minst like mye som i Israel?
 • Japan – har ikke krig med Kina truet?
 • India – har Pedersen hørt om Kashmir eller grensekonfliktene mellom India og Kina?
 • Egypt – truer krig?
 • Brasil – om kanskje ikke krig truer i Brasil, så er drapstallene i landet mange ganger større enn i Israels kriger og interne kriminelle drap til sammen.

I tillegg til disse landene kommer medlemmer av NATO og andre europeiske land, hvorav de fleste har vært involvert i krig og okkupasjon de siste årene.

Det er ikke sant at Norge ikke selger våpen til land som er i krig eller hvor krig truer. Opplistingen du nettopp har sett viser at dette er et regelverk som anvendes helt uten prinsippfasthet. Man kan mistenke at det håndheves utelukkende for å ramme samhandel med Israel.

Rytman har helt rett. Det er ingen forskjell på å selge våpen til USA eller Israel.

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise