Mobiliserer til norsk-israelsk oljesamarbeid

I dag og i morgen samles norske og israelske aktører innen oljeindustrien til konferanse i Stavanger. Nylig avgått olje- og energiminister Ola Borten Moe deltar på konferansen. Nestlederen i Senterpartiet har ønske om å øke samarbeidet med Israel.

Ola Borten Moe (SP) var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen fra mars 2011 til oktober 2013. (Foto: Senterpartiet / Flickr.com)
Ola Borten Moe (SP) var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen fra mars 2011 til oktober 2013. (Foto: Senterpartiet / Flickr.com)

Israel energy conference arrangeres av næringsutviklingsorganisasjonen Greater Stavanger, Israels ambassade i Norge og Norsk-Israelsk Handelskammer. Den har til formål å presentere samarbeidsmuligheter mellom de to landene innen petroleumsindustrien. Bortimot 20 sentrale israelske selskaper vil møte norske selskaper innen oljeindustrien. Programmet består både av foredrag og av møter mellom mulige fremtidige forretningspartnere.

 

Borten Moe vil ha økt samarbeid

I formiddag står blant andre tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe på talerstolen. Han besøkte Israel i vår som statsråd, og ser på deltakelsen som en naturlig oppfølging av besøket. I motsetning til andre i den rødgrønne samarbeidskonstellasjonen han var en del av inntil i høst, tar han til orde for økt norsk samarbeid med Israel.

– Jeg ser for meg et samarbeid mellom Norge og Israel når det gjelder energi, og det er et betydelig rom for forbedringer, sier han til avisen Dagen.

Andre foredragsholdere er Niv Morag, som er Business Development Manager i The Israel Export & International Cooperation Institute, og Alexander Varshavsky, som har ansvaret for petroleumsvirksomhet i departementet for nasjonal infrastruktur. Israels ambassadør Naim Araidi, direktør Jan Soppeland i Greater Stavanger, og regionaldirektør Håkon Skretting i Norwegian Oil and Gas Partners deltar også.

 

Vil bane vei for gjensidig samarbeid

Bakgrunnen for konferansen er at de store funnene av gass utenfor kysten av Israel har etablert et behov i Israel for å tilegne seg utenlandsk kunnskap og teknologi. I tillegg er det også en økende interesse i den israelske industrien for å presentere sine innovative teknologier i energisektoren. Mens Norge siden oppdagelsen av olje på 1960-tallet har utviklet seg til å bli verdensledende i energiteknologi, har Israel kortere erfaring på dette området. Israel er imidlertid i spissen når det gjelder utvikling innen høyteknologi og innovasjon, rangert først i verden i antall nyetableringer per innbygger, og tredje i antall patenter per hode.

”Konferansearrangørene mener at denne unike situasjonen baner vei både for omfattende involvering av norske selskaper i Israel, og for tilføring av israelsk teknologi til den norske energisektoren. Det er håp om at denne viktige konferansen vil bidra til begge deler”, skriver Norsk-Israelsk Handelskammer på sine nettsider.

 

Reaksjoner i forkant

Konferansen har skapt reaksjoner i forkant, og søndag kom lokalpolitikere fra AP, SV og Rødt med en pressemelding der de oppfordrer til boikott av konferansen, ifølge Rogalands Avis.

Palestinakomiteen har varslet at de vil stille opp utenfor lokalet, Måltidets Hus, og dele ut løpesedler like før konferansen starter.

 

MIFF er til stede, og vil rapportere fra konferansen på våre nettsider i løpet av dagen.

 

Forrige artikkelNetanyahu “ikke imponert” over IAEA-rapport
Neste artikkelGi din støtte til energisamarbeid med Israel!
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/