Mobiliserer til norsk-israelsk oljesamarbeid

I dag og i morgen samles norske og israelske aktører innen oljeindustrien til konferanse i Stavanger. Nylig avgått olje- og energiminister Ola Borten Moe deltar på konferansen. Nestlederen i Senterpartiet har ønske om å øke samarbeidet med Israel.
Ola Borten Moe (SP) var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen fra mars 2011 til oktober 2013. (Foto: Senterpartiet / Flickr.com)
Ola Borten Moe (SP) var olje- og energiminister i den rødgrønne regjeringen fra mars 2011 til oktober 2013. (Foto: Senterpartiet / Flickr.com)
 Etter valget 13. september 2021 får Norge det mest anti-israelske Stortinget noensinne. 
 For å fremme Israels sak ➡️ klikk her for å bli medlem i Med Israel for fred (MIFF) nå ⬅️

Israel energy conference arrangeres av næringsutviklingsorganisasjonen Greater Stavanger, Israels ambassade i Norge og Norsk-Israelsk Handelskammer. Den har til formål å presentere samarbeidsmuligheter mellom de to landene innen petroleumsindustrien. Bortimot 20 sentrale israelske selskaper vil møte norske selskaper innen oljeindustrien. Programmet består både av foredrag og av møter mellom mulige fremtidige forretningspartnere.

 

Borten Moe vil ha økt samarbeid

I formiddag står blant andre tidligere olje- og energiminister Ola Borten Moe på talerstolen. Han besøkte Israel i vår som statsråd, og ser på deltakelsen som en naturlig oppfølging av besøket. I motsetning til andre i den rødgrønne samarbeidskonstellasjonen han var en del av inntil i høst, tar han til orde for økt norsk samarbeid med Israel.

– Jeg ser for meg et samarbeid mellom Norge og Israel når det gjelder energi, og det er et betydelig rom for forbedringer, sier han til avisen Dagen.

Andre foredragsholdere er Niv Morag, som er Business Development Manager i The Israel Export & International Cooperation Institute, og Alexander Varshavsky, som har ansvaret for petroleumsvirksomhet i departementet for nasjonal infrastruktur. Israels ambassadør Naim Araidi, direktør Jan Soppeland i Greater Stavanger, og regionaldirektør Håkon Skretting i Norwegian Oil and Gas Partners deltar også.

 

Vil bane vei for gjensidig samarbeid

Bakgrunnen for konferansen er at de store funnene av gass utenfor kysten av Israel har etablert et behov i Israel for å tilegne seg utenlandsk kunnskap og teknologi. I tillegg er det også en økende interesse i den israelske industrien for å presentere sine innovative teknologier i energisektoren. Mens Norge siden oppdagelsen av olje på 1960-tallet har utviklet seg til å bli verdensledende i energiteknologi, har Israel kortere erfaring på dette området. Israel er imidlertid i spissen når det gjelder utvikling innen høyteknologi og innovasjon, rangert først i verden i antall nyetableringer per innbygger, og tredje i antall patenter per hode.

”Konferansearrangørene mener at denne unike situasjonen baner vei både for omfattende involvering av norske selskaper i Israel, og for tilføring av israelsk teknologi til den norske energisektoren. Det er håp om at denne viktige konferansen vil bidra til begge deler”, skriver Norsk-Israelsk Handelskammer på sine nettsider.

 

Reaksjoner i forkant

Konferansen har skapt reaksjoner i forkant, og søndag kom lokalpolitikere fra AP, SV og Rødt med en pressemelding der de oppfordrer til boikott av konferansen, ifølge Rogalands Avis.

Palestinakomiteen har varslet at de vil stille opp utenfor lokalet, Måltidets Hus, og dele ut løpesedler like før konferansen starter.

 

MIFF er til stede, og vil rapportere fra konferansen på våre nettsider i løpet av dagen.

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise