Israel og Norge knyttet nye kontakter

– Dette kan tilføre en ny dimensjon til relasjonen mellom våre to land, sa Israels ambassadør til Norge, Naim Araidi, da han deltok på den første store konferansen for norske og israelske aktører innen olje- og gassindustrien.

Ambassadør Naim Araidi taler på Israel energy conference i Stavanger mandag 18. november 2013. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Ambassadør Naim Araidi taler på Israel energy conference i Stavanger mandag 18. november 2013. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

– Dette viser at vi kan arbeide sammen for å fremme våre økonomiske bånd, sa ambassadøren da han hilste forsamlingen i Måltidets Hus i Stavanger mandag. Omkring 60 deltakere var samlet til Israel energy conference.

Araidi forklarte hvordan han ser på forholdet mellom de to nasjonene når det gjelder olje- og gassindustrien.

– Norge er en stor giver til FN, spiller en nøkkelrolle i konfliktløsning og nødhjelpsarbeid over hele verden. Norge har også brakt verden fremover ved å utvikle noen av de mest avanserte løsningene innen olje- og gassektoren, påpekte han.

– I løpet av sin 65-årige eksistens har Israel spilt en stor rolle i å forme den verden vi i dag lever i. Fra å revolusjonere jordbruket, og eksportere epler, til at vi i dag produserer Apple datamaskiner. Israel er oppstartsnasjonen som har brakt innovasjon til alle felt, fra medisin og vitenskap til høyteknologi og IT. Men israelsk innovasjon har aldri egentlig oppnådd noe innen petroleumssektoren. Årsaken er åpenbar, vi hadde aldri olje eller gass, konstaterte han.

– Men i dag gjennomgår Israels energisektor store forandringer som vil forvandle landet til en stor aktør, som energiprodusent og gasseksportør. Dette, sammen med at vi både i Norge og Israel har en ny virkelighet politisk og forretningsmessig, bereder veien for en ny dimensjon i relasjonen mellom våre to land, uttalte ambassadøren.

Han gjorde det klart at han så på myndighetenes oppgave som først og fremst å legge til rette mulighetene for at næringslivet skal kunne utvikle seg optimalt på feltet.

 

Gasseksport og sikkerhet

Flere israelere deltok med foredrag på konferansen.

Michael Lotem er spesialutsending for energi fra det israelske Utenriksdepartementet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)
Michael Lotem er spesialutsending for energi fra det israelske Utenriksdepartementet. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard)

Michael Lotem, som er spesialutsending for energi fra det israelske Utenriksdepartementet, orienterte om landets muligheter for utvikling av eksport til andre land i regionen i overskuelig fremtid. Det drøftes transportkanaler både til Hellas, Tyrkia, Egypt, Jordan og Kypros.

Zori Kor, som er seniordirektør i sikkerhetsselskapet Asero, redegjorde for Israels sterke behov for sikkerhet også når det gjelder infrastrukturen som er på vei til å bygges opp innen gassektoren. Han fremhevet at deres styrke er den lange erfaringen i å måtte finne gode løsninger for sikkerhet.

18 israelske selskaper deltok med representanter på konferansen. De møtte norske delegater fra selskaper som Aker Solutions, Add Energy, ACL Engineering, innovasjonsinkubatoren Ipark og Scale communication. Universitetet i Stavanger var også representert, og det samme var Kristiansand kommune, ved varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF). Kristiansen fremhevet at Kristiansand står for åtte prosent av verdensmarkedet innen produksjon at serviceteknologi for oljesektoren.

– Mens Stavanger er oljehovedstaden, er Kristiansand ”oljeservicehovedstaden”, sa han, og forutsa at begge de to byene kommer til å bli viktige for det norsk-israelske samarbeidet i fremtiden.

 

Forrige artikkelOla Borten Moe vil øke samarbeid med Israel på nesten alle felt
Neste artikkelIsraelske sanger er ikke salmer
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/