MIFFs protest er utplassert i Sørlandets Kunstmuseum

Sørlandets Kunstmuseum synes MIFFs reaksjoner på Guttorm Guttormsgaards løgnaktige demonisering av Israel viser hvor rett det er å kjøpe inn slik politisk kunst. MIFF har fått museet til å utplassere vår protestartikkel i samme rom.

Guttorm Guttormsgaard, Glem ikke, 1982-2009. (Foto: SKMU)
Guttorm Guttormsgaard, Glem ikke, 1982-2009. (Foto: SKMU)

28. februar publiserte MIFF artikkelen Demonisering av Israel på Sørlandets Kunstmuseum. Punkt for punkt går vi gjennom hvordan Guttorm Guttormsgaards kunstverk formidler løgner om Israel. MIFF avsluttet artikkelen slik:

“Verket Glem ikke føyer seg inn i en rekke norsk kunstprosjekt hvor Israel blir demonisert. Det er selvsagt enhver kunstners frihet å demonisere Israel, men det er ikke en offentlig oppgave å finansiere og stille ut slik kunst. Tvert imot, når slike sterke og løgnaktige anklager framsettes utelukkende mot Israel er det grov diskriminering og noe som vekker til hat mot Israel spesielt og jøder generelt. Det burde SKMUs eiere, Kristiansand kommune, Vest-Agder fylkeskommune, Aust-Agder fylkeskommune og Christianssands Billedgalleri ta sterk avstand fra.”

 

Protest på SKMU

Konservator Karl Olav Segrov Mortensen hadde noen innvendinger og kommentarer til MIFFs artikkel. Vi gjengir i sin helhet:

“Din tekst underbygger bare vår påstand om viktigheten av politisk kunst nettopp fordi den skaper reaksjoner, diskusjon og utveksling av synspunkter. I denne sammenhengen er ditt ønske om å motbevise det politiske innholdet i verket helt berettiget. Jeg er imidlertid ikke sikker på om alle vil være enig i din tolkning.

Når det kommer til kommentarer om vår innkjøpspolitikk bærer de preg av mangelfull innsikt. Det fins fler kunstfaglige argumenter for innkjøp av dette verket. Det er et verk som bærer videre på en bevegelse fra 70-tallet der kunstnere agiterte politisk med bruk av grafikk. Guttormsgaard viderefører dette og gjør grafikken og plakaten til et fysisk objekt. Vi har fra før verk i samlingen som både kritiserer regimer i Sør-Amerika, USA, Kina, Etiopia m.fl.

SKMU kjøper ikke bare inn verk av kunstnere fra regionen, men følger også med i Norge og Norden. I den sammenheng er Guttormsgaards kunstnerskap anerkjent og særegent.

Dette verket syns vi er interessant nettopp fordi det tar tydelig stilling i en konflikt som er høyt oppe i den politiske diskusjonen her i Norge, og kanskje enda mer her på Sørlandet.  Noe vel deres organisasjon er et direkte uttrykk for. Innholdet har etter vårt syn en klar relevans for vårt publikum enten de er enig eller uenig i innholdet.”

Conrad Myrland, daglig leder i MIFF, svarte konservatoren slik:

“Med en slik horribel og demoniserende kritikk mister eventuell berettiget kritikk av Israel fra utlandet sin effekt i det israelske samfunnet. I tillegg mister aktører som formidler slike løgnbilder uten balanse all respekt hos mennesker som støtter demokrati og frihet.

Siden du vil fremme diskusjon og utveksling av synspunkter, kan jeg be deg henge opp min artikkel ved siden av eller i samme rom som Guttormsgaards verk?”

Først svarte Segrov Mortensen slik:

“Det har vi ikke for å vane å gjøre, men i dette tilfellet er det fristende. Da kan jo du også føye til mitt svar på din nettside.”

MIFF har siden sendt vår artikkel Demonisering av Israel på Sørlandets Kunstmuseum i papirvennlig versjon, og vi har fått bekreftet både fra SKMU og gjester at artikkelen er utplassert i en perm ved kunstverket.

Der ligger også utskrifter av andre protester som har kommet til museet. SKMU har bedt om tillatelse til dette på forhånd fra de aktuelle avsenderne.

MIFF er kjent med at den politiske ledelsen i Kristiansand kommune har drøftet SKMUs innkjøp av Guttormsgaards verk. Det gjenstår å se hvordan kommunen vil reagerer mot museet som de bidrar til å finansiere. Vil skoleeiere på Sørlandet med noe slags forhold til sannheten kunne sende sine elever på klassebesøk til et museum som rått demoniserer Israel?

 

Vil du protestere?

Det er fortsatt mulig å protestere mot SKMUs innkjøp og utstilling av Guttormsgaards demoniserende kunstverk. Du kan skrive til museet på e-post post@skmu.no eller ringe tlf. 38 07 49 00.

 

I Facebook-gruppen Nordmenn som støtter Israel har Elsa Adalberon publisert dette bildet som viser en av mailreaksjonene på Guttormsgaards verk. (Foto: Elsa Adalberon)
I Facebook-gruppen Nordmenn som støtter Israel har Elsa Adalberon publisert dette bildet som viser en av mailreaksjonene på Guttormsgaards verk. (Foto: Elsa Adalberon)
Forrige artikkelJødene elsker Jerusalem mer enn muslimene
Neste artikkelSarpsborg Arbeiderblad lovpriser Tel Aviv
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.