Israel og norske kommunesammenslåinger

"Kautokeino kommune er like stor som Israel," sa kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner til NRK nyheter mandag. Stemmer det?
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på NRK nyheter mandag 31. mars 2014. (Skjermdump fra NRK)
Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner på NRK nyheter mandag 31. mars 2014. (Skjermdump fra NRK)
ISRAEL ER UNDER ANGREP!

I Norge er det debatt om strukturen på kommunene. Det er en debatt som MIFF ikke kan eller skal gå inn i. Men mandag 31. mars ble Israel dratt inn i debatten av kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (Høyre).

“Vi har kommuner i for eksempel Finnmark som har stort areal og kanskje få innbyggere. En kommune som Kautokeino, som jeg besøkte for én uke siden, er like stor som Israel. Så det sier litt om dimensjonene,” sa Sanner.

Kanskje statsråden har fått disse opplysningene servert under besøket i nord. Men de stemmer ikke helt.

Kautokeino er en stor kommune.  9704 kvadratkilometer stor, ifølge kommunens nettsider.

Israel er et lite land. Men hele 20.770 kvadratkilometer, ifølge CIAs World Factbook.  Israels størrelse er litt større enn Sør-Trøndelag (18.856 kvadratkilometer) og litt mindre enn Nord-Trøndelag (22.415 kvadratkilometer).

Det hører med til historien at staten Israel, som altså er på størrelse med to Kautokeino, er delt inn i omkring 265 småkommuner (local councils), 75 store kommuner med over 20.000 innbyggere (cities) og 53 regionråd som representerer en gruppe mindre samfunn i grisgrendte strøk (regional councils).

Det spørs om noen i Norge er interessert i å hente inspirasjon av en så atomisert kommunestruktur.

 

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise