Religionsprofessor ved UiO kritiserer akademisk boikott av Israel

Religionsprofessor Torkel Brekke ved Universitetet i Oslo mener de som vil ha boikott av Israel “har mistet gangsynet”. “Hvis man vil boikotte Israel og samtidig være konsekvent, sitter man igjen med Island og Sverige,” sier Brekke til Aftenposten.

Skjermdump fra Aftenposten.no 4. april 2014.
Skjermdump fra Aftenposten.no 4. april 2014.

I forrige uke deltok noen israelske akademikere fra Tel Aviv University på en konferanse ved Universitetet i Oslo. Gunvor Mejdell, professor i Midtøsten- og Afrika-studier protesterte mot dette i en e-post som ble sendt til flere ansatte på UiO, skriver Aftenposten i dag.

Det var professorene Torkel Brekke og Lutz Eberhard Edzard som hadde invitert israelerne. Hensikten med besøket var å legge til rette for framtidig utveksling av lærere og studenter.

– På UiO har vi ingen som underviser i jødedommen, og her mener jeg universitetet har sviktet sitt samfunnsansvar. Målet med samarbeidet er at vi får besøk av gjesteprofessorer som kan undervise i jødisk tenkning, og at vi etter hvert får en fast stilling på området, sier Brekke til avisen.

Professoren avviser bestemt noen akademisk boikott av Israel.

– Hvis vi skulle boikottet Israel på grunn av politikk, må også en lang rekke andre land boikottes. Både India og Sri Lanka har store menneskerettighetsproblemer, men jeg kan ikke slutte å jobbe med individer og institusjoner der. Hvis man vil boikotte Israel og samtidig være konsekvent, sitter man igjen med Island og Sverige, sier Brekke.

Aftenposten gjengir også flere akademikere som ønsker boikott av Israel.

 

Forrige artikkelUSA øker investeringene i energisamarbeid med Israel
Neste artikkelSelvmordsbombere er “stjerner på himmelen”
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.