Brukte fagforeningene til å demonstrere mot statsbesøket

Palestinavenner fremstilte hele Israel som okkupert land, da de demonstrerte mot statsbesøket. De hevdet å ha en halv million nordmenn i ryggen, men tallet baserer seg på medlemslistene i en rekke fagforeninger.

Demonstrantene foran Stortinget hevdet å representere en halv million nordmenn, for det meste fagforeningsmedlemmer. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Demonstrantene foran Stortinget hevdet å representere en halv million nordmenn, for det meste fagforeningsmedlemmer. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

Støttespillere av palestinerne samlet seg foran Stortinget etter besøket Israels president Shimon Peres hadde hos stortingspresidenten mandag ettermiddag. De 200-300 demonstrantene hevdet å representere en medlemsmasse på en halv million nordmenn. De fremmet et opprop til regjeringen mot statsbesøket fra Israel, som de  hevdet at 500.000 nordmenn hadde stilt seg bak.

For at det skulle stemme, forutsettes det imidlertid at samtlige fagorganiserte i både Fagforbundet, Industri Energi, El & IT forbundet, Norsk Transportarbeiderforbund, LO i Oslo, Fellesorganisasjonen, Handel og Kontor, og Oslo Grafiske Fagforening deler Palestinakomiteens oppfatning av konflikten. Disse var nemlig medarrangører av demonstrasjonen.

Om du er medlem av en av disse fagforeningene, brukes din stemme på denne måten til å tale imot Israel.

De politiske partiene som var medarrangører var: Norges Kommunistiske Parti, Ungkommunistene, Rødt, Rød Ungdom, SV, Oslo SV, Sosialistisk Ungdom, og AUF.

Fellesutvalget for Palestina og Palestinakomiteen var hovedarrangører.

Andre organisasjoner som var med, var Norsk Folkehjelp, Bestemødre for Fred, Ship to Gaza Norway og Palestine Network Norway.

 

Viste hele landet som okkupert

Mange holdt flammende innlegg mot ”okkupasjonen”. Et banner som ble holdt oppe av medvirkende demonstranter, viste et kart som med all tydelighet fortalte at det ikke dreide seg kun om de omstridte områdene der Israel overtok kontrollen i 1967. Kartet på banneret forteller om ”palestinsk land” med ”jødiske bosettinger” allerede i 1947 – og at hele den moderne staten Israel ble opprettet på ”palestinsk land”. Det samme kartet var trykket på løpesedler som ble delt ut av arrangørene.

Dette banneret omtaler "bosettinger" på "palestinsk land" allerede i 1947. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Dette banneret omtaler "bosettinger" på "palestinsk land" allerede i 1947. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

På et annet banner var teksten: ”Avskaff Israels ulovlige bosettinger”. Der sto det ikke spesifisert om det dreiet seg om israelske boligområder fra 1947, 1949 eller 1967.

Banner fra demonstrasjonen mot Peres' norgesbesøk. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Banner fra demonstrasjonen mot Peres' norgesbesøk. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)

 

Sammenlignet regjeringen med ”en liten lort”

Blant appellantene var Fagforbundets nestleder Odd Haldgeir Larsen. I Fagforbundets kjente stil proklamerte han at 1948-flyktningene og deres etterkommere har full rett til å vende tilbake til sine hjem, en løsning som i praksis ville gjøre slutt på Israel som jødisk stat.

Partileder Bjørnar Moxnes i Rødt tok til svært nedsettende ordelag om den sittende regjeringen, og sammenlignet den rett og slett med ”lort”. Han siterte fra boken om Ronja Røverdatter: ”Det finnes visse saker man bare må gjøre. Ellers er man ikke et menneske, men bare en liten lort”.

– I kveld oppfører regjeringen seg som en liten lort, sa Rødt-lederen.

 

SV kvesset boikott-retorikken

Stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad fra SV erklærte full støtte til alle initiativ til boikott av israelske varer, da hun holdt appell under demonstrasjonen mot statsbesøket fra Israel mandag ettermiddag.

– Vi vil fortsette å støtte opp om eksisterende og fremtidige kampanjer og initiativ til boikott av israelske varer, sanksjoner mot Israel og de-investeringer fra Israel, i Norge og internasjonalt, lovet SVs stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad i sin appell under den pro-palestinske demonstrasjonen mot det israelske statsbesøket mandag ettermiddag.

Åtte måneder etter at partiets tid i regjering var over, skjerpet hun dermed på nytt retorikken om boikott – etter en tid med noe mildere toner om Israel fra SV.

 

– Tusenvis av nye bosettinger

I appellen beskyldte hun Israel for å drive apartheid.

– Tusenvis av nye bosettinger er godkjent, hevdet hun.

Kanskje mente hun boliger. Denne begrepsblandingen er en vanlig feil, som forsterker inntrykket av den israelske boligbyggingens omfang. Det har som kjent ikke vokst frem tusenvis av nye byer på Vestbredden den senere tiden, og noe slikt er det selvsagt heller ingen som planlegger – selv om det kunne høres slik ut i ordlyden under palestinademonstrasjonen.

– Grunnlaget for en palestinsk stat forsvinner bit for bit, sa Gjerstad, og flere appellanter kom med lignende påstander.

 

SVs stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad holdt appell om boikott av Israel under en demonstrasjon mot det pågående statsbesøket. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
SVs stortingsrepresentant Ingunn Gjerstad holdt appell om boikott av Israel under en demonstrasjon mot det pågående statsbesøket. (Foto: Tor-Bjørn Nordgaard.)
Forrige artikkelPer Antonsen i MIFF Asker: Den jødiske staten Israel
Neste artikkelKong Harald og 200 gjester skålte for Israels folk
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/