Protestene mot propagandaeksamen vokser i styrke

Unge Høyre i Aust-Agder mener årets norskeksamen bidrar til antisemittisme, melder Agderposten. Fædrelandsvennen og Vårt Land skrev om protestene i helgen.

Skjermdump fra nettsiden til Agderposten 2. juni 2014.
Skjermdump fra nettsiden til Agderposten 2. juni 2014.

Som vi meldte allerede 29. mai har MIFFs kritikk av Utdanningsdirektoratets norskeksamen 28. mai skapt en enorm tilstrømning til miff.no. På kvelden 2. juni passerte den første hovedartikkelen 50.000 visninger. I løpet av fem døgn har denne artikkelen alene hatt like mange visninger som antallet besøk MIFF kan regne med å få på nettsiden i en normalmåned. Også artiklene hvor vi gjengir elevreaksjoner, forslag til fasitløsning og lekkasjer fra eksamensbesvarelser har fått tusenvis av besøk.

Etter at stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) torsdag sendte spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (Høyre), har saken også blitt omtalt i flere andre medier.

Fædrelandsvennen hadde en helside lørdag 31. mai.

Kjell Ingolf Ropstad (KrF) mener elevene i videregående skole har fått en eksamensoppgave med altfor ensidig kritikk av Israel. Han mener det kan føre til jødehat, skriver Fædrelandsvennen.

Søndag 1. juni var saken toppsak på nettsidene til Vårt Land. Avisen gjengir en av MIFFs tidlige konklusjoner om eksamensoppgaven: “Når Utdanningsdirektoratet gjengir fra Gilbert, uten et eneste ord som kan forklare israelernes versjon, gjør de seg til nyttige idioter for Rødt-politikerens anti-zionistiske kampanje.”

Mandag 2. juni melder Agderposten at Aust-Agder Unge Høyre også er sterkt kritisk til eksamensoppgaven. Fylkesleder Haagen Poppe er selv avgangselev og avla eksamen 28. mai.

– Da jeg fikk eksamen tidlig på morgenen, slo det meg med en gang at den var ensidig og hadde lite bakgrunnsinformasjon om konflikten. Det norske mediebildet er preget av en stor andel propalestinske saker, som i sin tur har bidratt til at antisemittisme er blitt et stort og økende problem, sier Poppe til Agderposten.

Sammen med fylkesstyret i ungdomspartiet har han skrevet en klage til partikollega og kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Poppe påpeker at eksamensarket er blant årets mest leste tekster blant norsk ungdom.

– Kunnskap om Midtøsten-konflikten var ikke noen del av oppgaven. Det var kun en tekstanalyse av to antiisraelske tekster, uten bakgrunnsinformasjon. Når du gjentatte ganger får slikt servert gjennom media, og også i eksamensoppgaven, er det med å bidra til antisemittisme, sier Poppe til Agderposten.

Han mener direktoratet har tatt et “ubevisst standpunkt i Midtøsten-konflikten” gjennom eksamensteksten.

Ifølge meldinger i sosiale medier er det titalls personer som har sendt sine protester til Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet.

Tirsdag 3. juni blir MIFFs offisielle klage på eksamenen offentliggjort.

Forrige artikkelHamas-støttet palestinsk regjering tatt i ed
Neste artikkelMIFFs klage på norskeksamen
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.