Troms FpU ber departementet droppe omstridt oppgave

Fylkesstyret i Troms FpU og leder Kristian Eilertsen ber om at anti-Israel oppgaven i norsk hovedmål eksamen 28. mai ikke blir tatt med når sensorene skal vurdere elevenes karakterer.

Kristian Eilertsen, leder i Troms Fremskrittspartiets Ungdom, mener eksamensoppgaven bryter Opplæringsloven. (Foto: Privat, Facebook)
Kristian Eilertsen, leder i Troms Fremskrittspartiets Ungdom, mener eksamensoppgaven bryter Opplæringsloven. (Foto: Privat, Facebook)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.

28. mai spredte Utdanningsdirektoratet usannhet om Israels “Mur” og gjenga Mads Gilberts mest bloddryppende SMS fra Gaza på avsluttende eksamen i norsk hovedmål i videregående skole. Elever over hele landet reagerte umiddelbart med avsky over ensidigheten. 29. mai kunne MIFF melde om enorm interesse for artiklene om eksamenen, og vi publiserte et forslag til fasit med sterkt kritisk brodd mot direktoratet. På kvelden samme dag sendte stortingsrepresentant Kjell Ingolf Ropstad (KrF) kritiske spørsmål til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen om saken.

1. juni kunne MIFF gjengi lekkasjer av elevers eksamensbesvarelser som bekreftet vår frykt: Den obligatoriske eksamensoppgaven var med å bekrefte og forsterke noen elevers fordommer og skjeve oppfatninger om situasjonen i Midtøsten. Graffitien og SMS-teksten virket slik på dem at de heller kom med usannheter og fiendtlige politiske uttalelser mot Israel enn å svare på oppgaven.

Helt siden 28. mai har et stort antall personer sendt inn protester på eksamenen til Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet. 3. juni sendte MIFF inn vår offisielle klage til kunnskapsministeren og vi gjenga protestene fra Unge Høyre i Aust-Agder.

 

Ber om å unnta oppgave fra karaktervurdering

Nå har også fylkesstyret i Troms Fremskrittspartiets Ungdom meldt seg på banen med protester.

– Vi er sterkt kritisk til valg av kortsvarsoppgave som gir et svært lite nyansert bilde av Israel/Palestina-konflikten, skriver Kristian Eilertsen i et brev til kunnskapsministeren. Han påpeker at oppgaven var ensidig og inneholdt lite fakta om den betente konflikten. Ungdomspartiet skriver videre:

“Det er i tillegg en kjensgjerning at norsk media er preget av en stor andel propalestinske saker, som i sin tur har bidratt til at jødehat og antisemittisme har blitt et økende problem. Dette er noe Kunnskapsdepartementet og Utdanningsdirektoratet må ta på størst mulig alvor og således sørge for at ikke oppgaver gitt i forbindelse med eksamensavviklingen nører opp under antisemittisme spesielt og diskriminering generelt. Vi er også av den klare oppfatning at eksamensoppgaven er et brudd på opplæringslovens § 1-1, som blant annet sier følgende: « (….) Alle former for diskriminering skal motarbeidast.». Vi kan ikke se at dette er ivaretatt av oppgaveteksten og må derfor anses som svært alvorlig.”

Troms Fremskrittspartiets Ungdom ber kunnskapsministeren vurdere å unnta kortsvarsoppgaven fra karaktervurderingen.

Forrige artikkelMidtøsten i fokus med åtte ekstrasider
Neste artikkelEn halv million brukere så MIFF på Facebook
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.