MIFF får støtte for å sitere elevbesvarelser

Kjersti Løken Stavrum i Norsk Presseforbund mener MIFFs sitater fra elevers eksamensbesvarelse er innenfor sitatretten. – Etter mitt syn er det god grunn for å anta at MIFF hadde rett til å sitere, skriver Terje Skjerdal, førsteamanuensis i medievitenskap ved NLA Høgskolen.

Skjermdump av Dagens lederatikkel 11. juni 2014.
Skjermdump av Dagens lederatikkel 11. juni 2014.

I forrige uke mottok MIFF et brev hvor Utdanningsdirektortatet vil ha sitater fra besvarelser av anti-israelsk eksamensoppgave fjernet fra nettet. – Ikke aktuelt å fjerne sitater, svarte styreleder Morten Fjell Rasmussen.

 

Støtte fra Presseforbundet

Avisen Dagen har i ettertid publisert flere artikler om saken.

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

7. juni laget Dagen en nyhetssak hvor de gjenga synspunktene til Utdanningsdirektoratet og MIFF. De snakket i tillegg med Kjersti Løken Stavrum, generalsekretær i Norsk Presseforbund. Stavrum avviser Utdanningsdirektoratets påstand om at MIFF har forbrutt seg mot åndsverksloven ved å sitere fra eksamensbesvarelser som ikke er offentliggjort.

– Hvis sitatene bare er utdrag fra tekstene, så er det innenfor sitatretten, sier Stavrum.

 

Støtte fra sjefredaktør

11. juni kommenterte Dagen denne saken på lederplass.  Avisen gir full støtte til MIFFs vurdering, at sitatene fra eksamensbesvarelsene er “samfunnsnyttig viktig for debatten”.

Dagen konkluderer:

“I stedet for å jage vindmøller burde Utdanningsdirektoratet heller sørge for at de eksamensoppgavene som de er ansvarlige for, ikke fremstår som rene partsinnlegg i den betente Midtøstendebatten. Det burde det være mulig å få til med 318 ansatte.

Vår oppfordring til MIFF er å bare la sitatene ligge tilgjengelig ute på nettet. Så får heller Utdanningsdirektoratet gå rettens vei for å få de fjernet.

Noe må de jo fylle den tiloversblivne arbeidstiden sin med.”

 

Støtte fra medieviter

Samme dag hadde Terje Skjerdal, førsteamanuensis i medievitenskap ved NLA Høgskolen, et debattinnlegg i Dagen om saken. Han mener saken er svært interessant sett fra et mediejuridisk synspunkt.

Vi gjengir en større del av Skjerdals argument:

“Etter mitt syn er det god grunn for å anta at MIFF hadde rett til å sitera frå desse eksamenssvara, ikkje minst for å visa kva utslag den omdiskuterte eksamensoppgåva har fått i praksis.

For at MIFF skal bli funne rettsleg ansvarleg, er det ein rimeleg føresetnad at opphavsmannen (eleven) står i risiko for økonomisk tap eller omdømesvikt ved urettmessig publisering. Det er neppe tilfelle her.

40 000 elevar har svara på oppgåva, og mange av svara liknar truleg på kvarandre. Utdraga som MIFF har gjort, er å rekna som eksempel som ikkje vil gå utover nokon enkeltelev. Elevane er heller ikkje namngjevne.

Sitering frå ikkje offentleggjorde åndsverk er ikkje uvanleg. Det mest nærliggjande dømet i dette tilfellet er populærbøker som består av samlingar av morosame setningskonstruksjonar frå skuleeksamenar og elevoppgåver, der eg tvilar på at elevar alltid har gjeve sitt samtykke.

Eg kan ikkje hugsa å ha sett Utdanningsdirektoratet koma med refs mot slike bøker (direktoratet får korrigera om dette er feil!).

Dersom det berre er MIFF som har fått akkurat denne kritikken, skin det vel gjennom at direktoratet i denne saka er meir oppteke av å forsvara seg mot kritikken av den omdiskuterte eksamensoppgåva enn å stå opp for elevane sin åndsverkrett.”

Bøker som siterer morsomheter fra elevbesvarelser var del av MIFFs vurdering før publisering av sitatene fra elevbesvarelsene. Vi venter spent på listen over morobok-forfattere som har fått brev og klage fra Utdanningsdirektoratet. Men det er kanskje greit når pensjonerte lærere lekker sitater fra eksamensbesvarelser for å tjene penger, men feil når noen lekker sitater for å avdekke de farlige konsekvensene av Utdanningsdirektoratets eksamensoppgave?

Forrige artikkelUtdanningsdirektoratet svarer ikke på kritikken
Neste artikkelTerrorist rammet av israelsk luftangrep
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -