NRK forteller bare halve historien

NRKs nyhetsredaksjon synes ikke det er viktig at du får vite at det ble skutt raketter mot Israel nesten kontinuerlig hele søndagen. De synes det holder å fortelle deg at Israel angrep Gaza i natt.

NRK fortiet rakettangrepene mot Israel på morgennyhetene i dag. (Foto: Skjermdump fra NRKs webradio)
NRK fortiet rakettangrepene mot Israel på morgennyhetene i dag. (Foto: Skjermdump fra NRKs webradio)

Før du leser videre, vil vi takke deg som er medlem av MIFF og gjør det mulig for oss å drive dette nettstedet. Er du ikke medlem ennå, vil vi invitere deg til å betale kontingent for 2021 nå. Da gir vi deg resten av år 2020 gratis.


I morgennyhetene på NRKs radiosending på P1 klokken 7 i dag tidlig fikk lytterne presentert følgende nyhetsmelding:

”Syv medlemmer av den islamistiske Hamas-rørsla blei drepne i israelske åtak sør på Gaza-stripa i natt. Luftåtaka fant stad i byen Rafa, nær grensa mot Egypt, ifølge Hamas. Talet på drepne medlemmer av gruppa er det høgaste siden den israelske militæraksjonen på Gaza-stripa i 2012. I går kveld ble to palestinere drepte i et droneåtak nord på Gaza-stripa.”

NRK hopper glatt over det faktum at rakettangrepene fra Gaza-stripen mot Israel har eskalert kraftig den siste uken. De forteller deg ikke at minst 25 raketter ble avfyrt mot Israel av terrorister på Gaza bare i løpet av søndagen. Lytterne får dermed ikke vite at de israelske angrepene var målrettet mot terrorister og terroråsteder, som reaksjon på de tallrike angrepene den siste tiden.

IDF opplyste søndag at minst 150 raketter hadde blitt avfyrt mot Israel fra Gaza siden 14. juni.

 

Fra galt til verre

I nyhetssendingen klokken 7.30 ble saken enda verre. Én ny setning var da tatt med i teksten i nyhetsmeldingen:

”Målet med angrepene er å hindre rakettangrep frå Gaza-stripa, ifølge den israelske hæren.”

Fortsatt ble det ikke nevnt ett ord om alle rakettangrepene som har forekommet daglig den siste tiden. I stedet ble nyhetsmeldingen fulgt av en utvidet rapport fra reporter Inger Marit Kolstad Bråten, som misledet lytterne til å få inntrykk av at de israelske luftangrepene hadde sammenheng med de tragiske tenåringsdrapene. Hun rapporterte følgende:

”Angrepene har kommet i kjølvannet av drapet på de tre israelske ungdommene og den 17 år gamle palestinske gutten som ifølge obduksjonsrapporten ble brent levende.”

Videre forteller hun at drapet på den palestinske gutten har utløst raseri, og at Abbas har bedt FNs generalsekretær om å nedsette en internasjonal granskningskomité for å undersøke ”terrorhandlingene mot mitt folk”.

En kortere versjon av den samme nyheten ble presentert i nyhetssendingene klokken 8 og klokken 8.30.

 

Ambassaden reagerer

Israels ambassade i Norge har tatt kontakt med NRK og gitt dem sin kommentar til saken. Ambassaden kommenterer også saken på sin Facebook-gruppe ”Israel i Norge”. De skriver:

”Hvorfor er det ingen nyhetssak at voldelige grupperinger fortsetter å skyte raketter mot sivile israelere? eller at hele søndagen ble Israel bombardert med raketter?
Rundt 25 raketter ble avfyrt mot israelske sivile, mens Israel konsekvent gjør det de kan for å svare angriperne, og ikke sivile palestinere.
I tillegg fremstiller reporteren det som om Israel angriper Gaza som svar på kidnappingen av de tre israelske ungdommene: “Angrepene har kommet i kjølvannet av drapet på de tre israelske ungdommene”. Når raketter blir avfyrt fra Gazastripen mot sivile israelere, vil naturligvis Israel svare på disse angrepene, uavhengig av hva som foregår ellers i landet eller på Vestbredden.”


Oppdatering: Ikke verifisert at Hamas-medlemmene ble drept i luftangrepet

Etter det israelske luftangrepet gikk Hamas raskt ut med informasjon om at seks av deres terrorister i Izz ad-Din al-Qassam Brigadene skulle ha blitt drept i angrepet. Det er denne informasjonen NRK gjengir.

Mandag ettermiddag viser det seg imidlertid at det israelske forsvaret sier at de seks ikke ble drept i det israelske luftangrepet, men i en eksplosjon inne i en tunnel i Rafah. IDF antar at det dreier seg om en arbeidsulykke mens de håndterte egne sprengstoffer.

IDF sier ifølge Times of Israel at et sjuende medlem av Hamas imidlertid døde som følge av skader etter luftangrepet. IDF har fra før bekreftet at to terrorister fra Islamsk Jihad ble drept mens de holdt på å forberede raketter til avfyring like før midnatt søndag. Dersom israelernes versjon stemmer, er altså det riktige antallet drepte i nattens israelske aksjon mot Gaza ikke ni, slik NRK i dag har fortalt, men tre.

Hamas holder imidlertid fast ved sin versjon av historien.

– Fiendene henrettelser av et antall medlemmer av Qassam Brigadene og motstandsbevegelsen er en farlig eskalering. Fienden vil betale prisen, advarte Hamas’ talsmann Sami Abu Zuhri på sin Facebook-profil tidlig mandag morgen.

Så spørs det hvem NRK helst vil bruke som kilde i fortsettelsen – terrororganisasjonen Hamas eller det israelske forsvaret?

Forrige artikkelKontinuerlige rakettangrep hele helgen
Neste artikkelMandag: 30 rakettangrep og nye trusler fra Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Tor-Bjørn Nordgaard (f. 1980) er fra mars 2016 ny redaktør av MIFFs avis Midtøsten i fokus. Nordgaard har jobbet som journalist for MIFF fra 2014. Han har bakgrunn som frilansjournalist og forfatter. Tlf. 95278159 E-post: tor-bjorn@miff.no Følg Nordgaard fra Facebook-siden https://www.facebook.com/mifftbn/