Full forvirring i Arbeiderpartiet om okkupasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Eskil Pedersen er uenige om hvor lenge Israel har vært okkupant. Det er ikke det eneste de roter med.

Eskil Pedersen og Jonas Gahr Støre sammen på AUFs sommerleir i juli 2014. (Foto: Arbeiderpartiet)
Eskil Pedersen og Jonas Gahr Støre sammen på AUFs sommerleir i juli 2014. (Foto: Arbeiderpartiet)

Pedersen: Over 60 år

10. juli talte AUF-leder Eskil Pedersen på AUFs årlige sommerleir. Kriger raser mange steder i verden, men ifølge NRKs referat var det bare krigen mellom Israel og Gaza ungdomspolitikeren kommenterte.

– Det palestinske folket lever under okkupasjon som har vart i over 60 år. En okkupasjon som er ulovlig, og fordømt av verdenssamfunnet. Men likevel fortsetter Israel å bygge nye bosettinger, noe som er et klart brudd på folkeretten, sa Pedersen, ifølge NRK.

 

MIFF trenger flere medlemmer for å bekjempe Israelhat og jødehat. Klikk her og bli medlem gratis ut året.

Støre: Nærmer seg 50 år

11. juli var det Ap-leder Jonas Gahr Støre sin tur til å uttale seg om den israelske okkupasjonen. Til VG hevder Støre at okkupasjonen er “kjernen av konflikten”.

– Dette er en okkupasjon som nærmer seg 50 år. To generasjoner har vokst opp under okkupasjon, og en voldsomt ekspansiv boligpolitikk, sier Støre til VG.

Pedersen mener okkupasjonen har vart i over 60 år. Støre mener den nærmer seg 50 år. Det er tydeligvis full forvirring på feltet i Arbeiderpartiet. Hvem skal AUF-spirene tro på?

 

Hva er fakta?

Israel erobret Sinai, Gaza, Vestbredden og Golan i en lovlig forsvarskrig under Seksdagerkrigen i 1967. Okkupasjonen av Vestbredden har dermed vart i 47 år, så her er Støre på sporet av sannheten. Røper Pedersens påstand at han er feilinformert eller ser på hele Israel som okkupert land?

Det er feil når Pedersen hevder Israel bygger nye bosetninger. Ikke en eneste ny større bosetning er etablert de siste årene, kanskje med unntak av én som ble etablert høsten 2013. De innegjerdede eller patruljerte arealene av de israelske bosetningene dekker kun 3 (tre!) prosent av Vestbredden. Dette er ikke en påstand fra israelske talsmenn, men en opplysning fra to av de mest anti-israelske organisasjonene i Norge.

Støre ser ut til å overse fullstendig at Israel flere ganger har kommet med tilbud om å avslutte okkupasjonen. Han ser også ut til å glemme at Norge på 1990-tallet var med på å gi nesten alle palestinerne på Vestbredden selvstyre.

Kjernen i konflikten er at palestinske ledere ikke har godtatt at Israel er kommet for å forbli som en jødisk stat. Derfor står de steilhardt på krav som vil gjøre slutt på Israel. Et stort flertall av jødene i Israel støtter en tostatsløsning dersom det betyr en ekte fred hvor en stat med jødisk flertall blir bevart.

Hvorfor fortsetter Israel å bygge i bosetningene? Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

 

Relaterte artikler:

 

Forrige artikkelHvorfor bør Israel gå inn med soldater på bakken i Gaza?
Neste artikkelMyter knuses i konflikten mellom Israel og Hamas
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.
- Bli fastgiver til MIFF på 10 sekund! -