Full forvirring i Arbeiderpartiet om okkupasjon

Ap-leder Jonas Gahr Støre og AUF-leder Eskil Pedersen er uenige om hvor lenge Israel har vært okkupant. Det er ikke det eneste de roter med.
Eskil Pedersen og Jonas Gahr Støre sammen på AUFs sommerleir i juli 2014. (Foto: Arbeiderpartiet)
Eskil Pedersen og Jonas Gahr Støre sammen på AUFs sommerleir i juli 2014. (Foto: Arbeiderpartiet)

Pedersen: Over 60 år

10. juli talte AUF-leder Eskil Pedersen på AUFs årlige sommerleir. Kriger raser mange steder i verden, men ifølge NRKs referat var det bare krigen mellom Israel og Gaza ungdomspolitikeren kommenterte.

– Det palestinske folket lever under okkupasjon som har vart i over 60 år. En okkupasjon som er ulovlig, og fordømt av verdenssamfunnet. Men likevel fortsetter Israel å bygge nye bosettinger, noe som er et klart brudd på folkeretten, sa Pedersen, ifølge NRK.

 

Støre: Nærmer seg 50 år

11. juli var det Ap-leder Jonas Gahr Støre sin tur til å uttale seg om den israelske okkupasjonen. Til VG hevder Støre at okkupasjonen er «kjernen av konflikten».

– Dette er en okkupasjon som nærmer seg 50 år. To generasjoner har vokst opp under okkupasjon, og en voldsomt ekspansiv boligpolitikk, sier Støre til VG.

Pedersen mener okkupasjonen har vart i over 60 år. Støre mener den nærmer seg 50 år. Det er tydeligvis full forvirring på feltet i Arbeiderpartiet. Hvem skal AUF-spirene tro på?

 

Hva er fakta?

Israel erobret Sinai, Gaza, Vestbredden og Golan i en lovlig forsvarskrig under Seksdagerkrigen i 1967. Okkupasjonen av Vestbredden har dermed vart i 47 år, så her er Støre på sporet av sannheten. Røper Pedersens påstand at han er feilinformert eller ser på hele Israel som okkupert land?

Det er feil når Pedersen hevder Israel bygger nye bosetninger. Ikke en eneste ny større bosetning er etablert de siste årene, kanskje med unntak av én som ble etablert høsten 2013. De innegjerdede eller patruljerte arealene av de israelske bosetningene dekker kun 3 (tre!) prosent av Vestbredden. Dette er ikke en påstand fra israelske talsmenn, men en opplysning fra to av de mest anti-israelske organisasjonene i Norge.

Støre ser ut til å overse fullstendig at Israel flere ganger har kommet med tilbud om å avslutte okkupasjonen. Han ser også ut til å glemme at Norge på 1990-tallet var med på å gi nesten alle palestinerne på Vestbredden selvstyre.

Kjernen i konflikten er at palestinske ledere ikke har godtatt at Israel er kommet for å forbli som en jødisk stat. Derfor står de steilhardt på krav som vil gjøre slutt på Israel. Et stort flertall av jødene i Israel støtter en tostatsløsning dersom det betyr en ekte fred hvor en stat med jødisk flertall blir bevart.

Hvorfor fortsetter Israel å bygge i bosetningene? Palestinske ledere nekter å inngå en permanent avtale om grenser og tviholder på politiske krav som vil gjøre slutt på Israel som en jødisk stat. Når det er slik, kan vi likevel fortsette å bygge i de områdene vi har tenkt å beholde, tenker de fleste jødene i Israel.

 

Relaterte artikler:

 

---------

Dersom du savner kommentarfelt for Facebook her under artikkelen, er dette dessverre utenfor MIFFs kontroll. Det kan skyldes din nettleser, innstillinger på din nettleser og/ eller innstillinger i din Facebook-bruker. Kommentarer kan sendes til post@miff.no, eller legges inn på MIFFs Facebook-side.

Lettlest bok på 144 sider - perfekt gave til tenåringer og unge voksne som trenger å få en god smak av Israel.
Bestill den nye boken Israelernes overlevelseskraft

Det er superenkelt å gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Klikk bildet og gi en gave med din mobiltelefon på noen få sekunder. Belastes din neste mobilfaktura.       


Du kan også gi en gave med å sende kodeordet GAVE med SMS til 1948. Standard 250 kroner, skriv eventuelt annet beløp etter GAVE i meldingen. 

Ingen artikler å vise