Vibeke Løkkeberg deler resirkulerte bilder

Tidlig i konflikten påpekte BBC hvordan bilder av døde fra Syria og Irak blir resirkulert av Hamas-tilhengere. Også Vibeke Løkkeberg, regissøren fra Gazas tårer, ser ut til å være ukritisk når hun på bakgrunn av groteske bilder anklager Israel for terror.

Har Vibeke Løkkeberg grunnlag for å kritisere Israel for denne terroren, når bildet også er publisert i Irak med anklager mot shia-myndighetene?
Har Vibeke Løkkeberg grunnlag for å kritisere Israel for denne terroren, når bildet også er publisert i Irak med anklager mot shia-myndighetene?

25. juli ble Vibeke Løkkebergs film Gazas tårer igjen vist på NRK 2. Budskapet i filmen er klart: Allah må straffe jødene! Hver gang NRK viser filmen bærer de ved til jødehatets bål i Norge.

Vibeke Løkkeberg, filmens regissør, har naturlig nok vært svært aktiv på Facebook de siste dagene i forbindelse med konflikten i Gaza og filmvisningen. Mye tyder på at hun er blitt offer for mange av de falske Gaza-bildene som florerer på nettet, slik BBC meldte allerede 8. juli.

 

Eksempel 1

24. juli publiserte Løkkeberg følgende groteske bilde:

Vi merker oss at TV2s utenriksmedarbeider Fredrik Græsvik har trykket “liker” på bildet. Av kommentarfeltet er det tydelig hvem Vibeke Løkkeberg (og Græsvik?) mener står bak terroren.

Det er imidlertid minst ett problem her.

Bildet er til forveksling nøyaktig likt dette bildet.

Bildet ble tilsynelatende publisert 13. juli 2014 av en irakisk gruppe. Den arabiske teksten sier:

“Forferdelig forbrytelse utført mot uskyldige sivile liv av milits tilknyttet Maliki-regjeringen i den grønne sonen, i Zayouna-distriktet i hovedstaden, Bagdad.”

Gruppen som har publisert bildet er tilsynelatende en sunni-nasjonalistisk gruppe i opposisjon til den shia-dominerte irakiske regjeringen.

Israels bakkeoperasjon på Gaza-stripen startet 17. juli, fire dager etter at bildet ble publisert i Irak. MIFF vurderer sannsynligheten for at bildet er tatt på Gaza-stripen som ekstremt lav. Løkkeberg og Græsvik har litt research og dokumentasjon å gjøre før de kan heve  pekefingeren og anklage Israel for terror.

 

Eksempel 2

Dette er dessverre ikke det eneste eksemplet på at Løkkeberg ukritisk deler bilder med ukjent eller uklart opphav.

26. juli delte Løkkeberg dette bildet uten noen mer kommentar, men det er tydelig at hennes venner mener å vite at også dette har Israel ansvaret for.

Er dette fra Gaza i 2014? Er dette fra Gaza i det hele tatt? Dette bildet er blant annet publisert på et syrisk nettsted 12. november 2012.

Heller ikke i dette tilfellet kan MIFF med sikkerhet fastslå opphavet til bildet, men er det da egnet til å svinge pisken over Israel?

 

Eksempel 3

Det slutter ikke med dette. 17. juli publiserte Løkkeberg følgende bilde:

Dette bildet, hvor hun så tydelig legger ansvaret på Israel, må vel være fra Gaza-stripen?

Nei.

Ifølge en artikkel på nettsiden alhurra.com, er dette bildet fra nyhetsbyrået AFP og tatt i Aleppo i Syria. Alhurra.com er gjennom en stiftelse finansiert av amerikanske myndigheter.

Løkkeberg har tidligere vist at hun er villig til å renvaske de blodige hendene til Hamas og deres nazi-inspirerte ideologi i Gazas tårer. Også i filmen fra 2010 kom det kritikk om bildemanipulasjon. Facebook-aktiviteten i juli 2014 viser at Løkkeberg ikke nødvendigvis har lært så mye av kritikken.

Forrige artikkelSend en takk til politikerne du mener svarer bra
Neste artikkelItaliensk reporter bekrefter IDFs versjon
Vi ønsker deg velkommen til å kommentere artikkelen!

Med Israel for fred (MIFF) har i våre nettforum og kommentarfelt gitt ytringsfrihet for medlemmer og motstandere siden 2001. Skriv innlegg med ditt egentlige navn og hold deg til saken. Sjikane er uakseptabelt. Unngå all form for spamming. Brudd på retningslinjer vil medføre sletting av kommentarer eller utestengelse. Vennlig hilsen Conrad Myrland, daglig leder og nettredaktør

Gi en gave til MIFFs arbeid for Israel

Belastes neste mobilregning

Hjertelig takk for din støtte!

Belastes neste mobilregning

Gi gave til bankkonto 78770654539 dersom du ønsker skattefradrag

Conrad Myrland (f. 1979) er daglig leder og ansvarlig redaktør i MIFF. Han utviklet nettstedet på sin fritid fra januar 2001 til juli 2007. Fra august 2007 har Myrland arbeidet fulltid for MIFF. Myrland har utdannelse i økonomi og administrasjon fra Høgskolen i Stavanger og internett-studier ved Curtin University of Technology, Perth, Australia. I perioden 2001-2005 var han fungerende redaktør, deskansvarlig og journalist i lokalavisen Solabladet. Myrland har vært medarbeider for MIFFs medlemsavis Midtøsten i fokus siden 1995.